Ostalo

TJEDNI PREGLED

U tjednu za nama okončan štrajk u Uljaniku

U tjednu za nama radnici brodogradilišta Uljanik i 3. maj dočekali su plaće i prekinuli štrajk, ali slijedi još puuno problema. SDP se nastavio osipati, a HDZ-ovci su pokazali znakove neposluha. Više u pregledu vijesti ovog tjedna.

Prosvjed radnika Uljanika   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Tjedan je počeo nastavkom štrajka u brodogradilištima Uljanik i 3. maj čiji su radnici čekajući plaću tjedan počeli sastankom s premijerom i ministrom gospodarstva. Ondje su osim uvjeravanja u isplatu plaće počele nove mantre o restrukturiranju, zaokretu brodogradnje prema održivosti, novopronađenoj vjeri ne bacanja novca na gubitaše.

"Upravo onako kao što sam im rekao na sastanku u ponedjeljak, kada smo primili brojne predstavnike i sindikata i radnika. Prema tome, o svim o ključnim, krupnim temama nastojimo naći rješenja bez obzira jesu li nam bili u programu ili nisu", izjavio je premijer Andrej Plenković, a radnici Uljanika

"Hvala dragom Bogu, ali to je samo malo ugašena vatrica", izjavio je radnik Uljanika.

"Sad više nismo u štrajku. Ali nitko nam ništa nije rekao, tako da ništa ne znamo opet", izjavio je radnik Uljanika. Iznjedrio je ovaj štrajk i malo javniju kritiku IDS-a od strane samih Istrijana, koji su ih prozivali da mirno promatraju propast brodogradnje. Nakon ovog štrajka riječki škverani ne odustaju od zahtjeva da ih se izdvoji iz Uljanik grupe. Uvjeravaju da imaju strateškog partnera s kojim bi osigurali opstanak brodogradnje u 3. maju.Raskol u najvećoj oporbenoj stranci se nastavlja. Saborski zastupnik Bojan Glavašević obavijestio je da napušta SDP, ali da neće vratiti zastupnički mandat nego će nastaviti kao nezavisni član Sabora.

"Izazov se odnosi na činjenicu da je jedan veliki dio Hrvatske upao u jedno stanje apatije i postoji realna opasnost da se toj apatiji zaista i prepustimo. Ako joj se prepustimo za 10, 15 godina opet će se pojavit nekakav Andrej Plenković i nekakav HDZ koji će nesmetano moći pljačkati i širiti nepravdu i korupciju u ovoj zemlji", rekao je Glavašević.Kuhalo je i u HDZ-u. Lički veteran stranke Darko Milinović doveo je u Zagreb pred središnicu HDZ-a 150 članova stranke kako bi izrazili nezadovoljstvo novom odgodom stranačkih izbora.

"Naša misija je uspjela dobili smo jamstvo da će izbori u Ličko -senjskoj županiji za predsjednika žuzpanijskog HDZ-a biti 9.9. Imamo izbore i pobjedit ću na tim izborima."No stranačkom vodstvu izlet ličkih HDZ-ovaca nije sjeo pa su pokrenuli stegovni postupak protiv Milinovića. Je li ova situacija dovela u pitanje vladajuću većinu, premijer misli da nije...

"Što se mene tiče položaj mene kao predsjednika HDZ-a, cijeloga HDZ-a, Vlade, parlamentarne većine. Radimo svoj posao i brinemo se o smjeru u kojem treba ići Hrvatska, ali ono što je meni važno da očekujem od ozbbiljnih i razumnih ljudi da podrže smjer u kojem idemo jer je to dobro za HDZ i Hrvatsku."I ovaj tjedan odjekivala je objava iskaza Martine Dalić USKOK-u. Nakon prijave Mosta Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obnovit će postupak protiv ministra financija Zdravka Marića. Ovaj tjedan doznali smo i da Hrvatsko gospodarstvo raste brže od prosjeka Europske unije. BDP je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 2 cijela 9 posto, što je znatno bolje od 2 cijela 5 posto u prvom kvartalu ove godine. Najveći skok zabilježen je u osobnoj potrošnji, trgovini na malo i investicijama.