Osječko-baranjska

[GALERIJA] ULOGA KOMUNALNE SLUŽBE

Pohvale za promenadu, UNIKOM odgovara na optužbe o zapuštenosti grada

Ugledni britanski časopis Time Out prošloga je mjeseca ocijenio Osijek kao top kontinentalno turističko odredište. Uz nabrajanje turističkih aduta, Time Out posebno ističe osječku promenadu kao najljepšu šetnicu u Hrvatskoj. Upravo se na ovoj šetnici ovih dana izvode opsežni radovi uređenja na što su danas skrenuli pozornost iz komunalnog poduzeća UNIKOM.

Piše: Marin Ćurić / STV

Sa današnjim danom okončavamo završne radove na okopavanju ružičnjaka, čišćenju i javnoj higijeni – kaže prvi čovjek UNIKOM-a, dodajući kako prihvaćaju pojedine kritike na društvenim mrežama, a i u medijima da se promenada ne čisti i ne pljevi dovoljno redovito.

"Ove godine jesmo zbog klimatskih uvjeta u operativnom smislu imali veći izazov nego prethodnog ljeta, ali evo kao što sam rekao, sa današnjim danom bit će sve dovedeno u jedno stanje koje svi očekujemo. Pozivam i ostale nadležne službe, prije svega one koje održavaju obaloutvrdu da se također pridruže ovom jednom, da tako kažem, spremanju naše promenade", rekao je direktor poduzeća UNIKOM Davor Vić.

Promenada je dugačka više od 6 kilometara, ove godine ekstremni vlažni uvjeti u ljetnom sušnom razdoblju učinili su svoje.

"Na promenadi se nalazi preko 570 žardinjera gdje je zasađeno više od 212 vrsta i više hibrida, tako da tu ima i stablašica, ukrasnog grmlja, sezonskog cvijeća, čak i ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. Za to je potrebno stručna ruka i iskustvo, koje naši djelatnici imaju, u suradnji sa Čistoćom nastojimo ovaj dio dovesti u red", kaže voditelj RJ Zelenilo Stjepan Giesler.

A dovesti u red, smatraju brojni Osječani, trebalo bi i ostatak grada, posebice njegovo središte. Kritike posljednjih dana odnose se na to da su koševi za smeće stalno puni i kako se ne prazne dovoljno često. Potvrđuje to i koš na ni više-ni manje dječjem igralištu preko puta Doma zdravlja iz kojeg smeće izviruje i ispada već danima.

"Prizori koje možete zateći, a koje smo i mi primjetili, gdje ima otpada u kantama, je i zbog današnjih ambalaža. Ako malo bolje pogledate, ima tu svega. Ima i građani koji dovezu svoj komunalni otpad, gdje vide koš i istresu svoj kantu za smeće, to je i jedan dio i njihove odgovornosti", kaže Vić.

Osim punih koševa za otpad, građani su posljednjih dana upozoravali i na preljevni zid na Trgu slobode koji je ponovno u funkciji, no sada se voda zadržava na dijelu travnjaka i nastaju velike blatne lokve.

"Na Trgu slobode postoji problem sa preljevnim zidom u smislu otjecanja suviška vode. Izvršeni su popravci na elektro instalacijama, tako da je stavljen u funkciju. Na daljnje promatranje, tip odvoda i način na koji će se riješiti na kvalitetan način. 

- Što to znači? Da će se morati uključiti netko drugi? 

"Mišljenje i podizvođače. Servis Vodovoda ili nekoga", kaže Giesler.

"Jednostavno loša konstrukcija. Kod starta je bio problem, a i djeca se igraju tamo, bacaju kamenčiće, bude blato, primijetili smo to. Dvije godine upravo zbog tog elektroničkog sklopa nije radilo, te sklopke, to smo popravili, ovo je još jedan izazov", dodaje Vić.

Izazov su očito i žvakaće gume. Još jedan je to česti upit građana jer crnim mrljama prekriveno je cijelo središte grada. Skupcjeni stroj za njihovo uklanjanje postoji već 10 godina u UNIKOM-u.

"Mi smo i prošle godine napravili probnu dionicu, na Trgu Ante Strarčevića, to je javno bilo obznanjeno još uvijek postoje fotografije gdje smo sa svih klupa ispred NAME skinuli apsolutno sve žvake u okolici. I došli smo do jednog zaključka: nakon tjedan dana to je izgledalo kao da nismo bili. I sad ja pitam javno: dok god ne postoji javna osuda ili bilo kakve sankcije prema ljudima, da li to ima smisla raditi? To je najgori oblik Sizifovog posla!", ističe Vić.

Možda Sizifov, ali je to vaš posao, reći će neki. Jer koja je druga uloga komunalne službe nego čišćenje grada i održavanje ga urednim. Svatko od nas i svoj dom redovito čisti iako znamo da će se ponovno uprljati. A o ne kulturi pojedinaca također se može govoriti što ipak ne može biti izlika za nepoduzimanje onoga što je potrebno.