Osječko-baranjska

PRELIMINARNI SASTANAK

Hoće li kineski investitori preuzeti koncesiju nad Zračnom lukom Osijek?

Koncesiju, odnosno upravljanje osječkom Zračnom lukom u budućnosti bi mogla preuzeti kineska aviokompanija SHS aviation. Jedna je to od nekoliko opcija o kojima se raspravljalo na današnjem preliminarnom sastanku predstavnika ove kineske aviokompanije te predstavnika Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Zračne luke Osijek, a kojem su glavna tema bile mogućnosti poslovne suradnje i ulaganja u osječku Zračnu luku.

Hoće li kineski investitori preuzeti koncesiju nad Zračnom lukom Osijek?   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Još jedna kineska delegacija u osječkoj gradskoj upravi. Posljednjih godina u nekoliko navrata grad su posjećivali potencijalni investitori iz Kine, no da li iz birokratskih ili drugih razloga konkretne investicije bile su rijetke. I za današnji posjet predstavnika kineske aviokompanije SHS aviation sudionici sastanka istaknuli su kako je tek preliminirni, a o mogućim oblicima investicije u osječku Zračnu luku isprva nisu željeli detaljnije. Direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić kazao je tek kako postoje tri modela ulaganja u Zračnu luku - koncesija, odnosno javno privatno partnerstvo, dokapitalizacija ili otkup dijela vlasništva.

"Ovo je preliminarni sastanak zapravo. Sada ćemo otići pogledati Zračnu luku i onda ćemo na idućim sastancima konkretizirati stvari. Imamo nekakve razvojne planove koje ćemo im poslati, oni će ih razmotriti i onda ćemo nastaviti dalje razgovarati, eventualno i pregovarati", kaže direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić.

No, čini se kako je najizglednija mogućnost investicije za koju su zainteresirani kineski investitori upravo koncesija, čemu u prilog ide i činjenica da je inicijativa za održavanje sastanka došla preko osječkog grada prijatelja Maribora s kojim je u posljednje vrijeme ostvarena jača suradnja na području gospodarenja otpadom, kulture i gospodarstva. Naime, u mariborskoj zračnoj luci koncesiju već drži tvrtka koja je u vlasništvu kineske aviokompanije SHS Aviation.

"Mariborski aeroport ima neke limite, i vrlo su zainteresirani da kako mogu investirati i razvijati svoj biznis i ovdje u Hrvatskoj. Tako da to je primjer kako možemo u međusobnoj promociji promovirati Maribor i Osijek", rekao je savjetnik gradonačelnika Maribora Marko Kovačić.

Na novinarsko pitanje je li i grad Osijek zainteresiran za davanje koncesije nad osječkom Zračnom lukom kineskom investitoru zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota kazao je kako je gradu u interesu sve što može doprinijeti razvoju Zračne luke koja je, ističe iznimno bitna kako za grad, tako i za Osječko-baranjsku županiju, ali i za širu okolicu.

"Svima je nama isti cilj. Kao što smo rekli većinski vlasnik je RH, Županija i Grad Osijek. Sva tri dionika se moraju uključiti u proces pregovora i razgovora. Ukoliko se pokaže zajednički interes za Osijek, Županiju, naravno i državu spremni smo razgovarati o bilo kojoj opciji. Ono što se u ovom trenutku nama čini kao možda najizglednija, kao najprihvatljivija opcija je koncesija", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak kazala je kako je Zračna luka Osijek iznimno važna za budući razvoj svih pet županija istočne Hrvatske. Županija je stoga već predložila u dogovoru s Vladom da se u sljedeći razvojni sporazum uključi i 15 milijuna kuna vrijedan projekt obnove putničkog terminala, što bi se također moglo pokazati atraktivno potencijalnim investitorima.

"Istaknuti je još bitno da ono što Osječko-baranjska županija do sad po tom pitanju radi, osim svih ovih razgovora i pregovora s potencijalnim investitorima koje zaista pozdravljamo, pružit ćemo logističku podršku, je da smo ove godine izdvojili 800 000 kuna za potporu i pomoć Zračnoj luci Osijek", rekla je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak.

Predstavnik kineske aviokompanije SHS Aviation Lingkun Meng nakon održanog sastanka kazao je tek kako je Hrvatska lijepa zemlja te kako su zainteresirani za ostvarivanje poslovne suradnje u njoj.