Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Naše hrvatsko društvo i politika potisnuli su svaki osjećaj za humanost

"Naše hrvatsko društvo i politika potisnuli su svaki osjećaj za humanost. Samo je važno da se onaj nasmiješeni i namješteni ministar zdravstva razmeće cinizmom, a pri tome nije svjestan koliko je ograničen. Važno je da naša predsjednica 'cupka' na svečanim tribinama, ljubi i grli, na prsa stavlja sve tko god se njoj približio na nogometnom finalu. Presudno je važno da ministar vojni neprekidno poput papagaja ponavlja 'pobjednička vojska', F-16, vojna sila, a pri tome, ne samo glasom, iritira", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Dok Hrvati prosvjeduju samo putem društvenih mreža, u drugim zemljama zbog korupcije se izlazi na ulice.

Kad eto i naših građana na ulicama Zaprešića ali i, Bogami, Splita. U Slavoniji i Osijeku otrovani golubovi, vidra i kućni ljubimci? Prosvjed pred policijom! I što ćemo sad? Nikome ništa!? Zvanično, uzrok trovanja "kuhinjska sol"? Od tada do danas nitko ništa. Ipak, da! Neki mladi čovjek podignuo šator na Trgu Oslobođenja i već mjesec dana nitko ništa. Čak niti lokalni tzv. 'angažirani' Glas Slavonije niti retka, sličice? Pa, zar se svi Osječani plaše gradske političke bulumente i/ili hadezeove, haenesove, esdepeove i 'mostove' koalicije s gradonačelnikom? Molim lijepo, čudi me i najjača hadezeova gradska oporba u Gradskom vijeću, niti riječi? O drugim strankama? Ne mislite li da izbjegavam spomenuti i MOST? Ne! Svi gradski vijećnici prate u stopu predsjednika GV i gradonačelnika. Hrabro!? Ne vide urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje Osijeka što nikada nije u povijesti zabilježeno. Svi oni i predsjednik GV i gradonačelnik ne vide urušavanje grada. Svi jednoglasno 'dižu ruke'? Do kada? Do izbora? Možda i prijevremenih? Ukoliko svi skupa, u nekom skorom vremenu, podignu glave iz 'politički mutne vode', tada će i njima biti razvidno da su odgovorni za urušavanje sviju sadržaja grada.. U tu 'mutnu političku vodu' svima njima je glave zaronio gradonačelnik i čvrsto ih drži ispod političke površine, bez zraka i riječi, uz pomoć savjetničkog dvojca koji se u politici poprilično obogatio. Obogatio, bez obzira što se 'samo radom' u uređenoj državi može normalno živjeti. Jedino u našoj zemlji politika donosi bogaćenje, bez obzira na rezultate. Ma, odustajem.

Cijela Hrvatska priča o zabrani koncerta glazbeniku iz Srbije, g. Bajagi. Ne želim spomenuti grad(ove) u kome se taj koncert trebao održati i na taj način taj grad srozati na razinu onih što sebi uzimaju pravo 'vladati' i ultimirati život u našoj zemlji. Ima li u nas zakona? Ili, ponaša li se tko kako hoće, zabranjuje, prijeti i slično jer u tim umovima i dalje živi rat? Naše društvo nikako da zakorači iz 'živog pijeska općeg nazadovanja' i čvrsto stane bar na margine civilnog društva. Taj kratki opis zabranjivanja izvođenja glazbe od bilo koga i bilo kome, gdje i kada treba tumačiti kao poruku moga otpora svim tim bezumnicima, što hrvatsku kulturu guše svojim fantazmagorijama. To potiranje kulture i civilizacije naše zemlje događa se dnevno usprkos naciji koja je svoju kulturu i civilizaciju smjestila u košaricu kulture i civilizacije Europe, ma što Europe-Svijeta, . E', tu sam i sam i nemam namjeru šutjeti. Namjera mi je zapjevati! Ali, ovdje bih izdvojio poruku g. Dubravka Jagatić koji kaže: "Tu sam premijer mora lupiti šakom o stol i reći dosta. To je zaštićena baština i u RH. To je jedan vrlo vrijedan komad kulturne baštine u Hrvatskoj. Kad je nešto srpsko, odmah se javljaju branitelji, to je pogrešan stav".

I, taman kada sam pomislio da su svi na moru, šok. U Zaprešiću na ulici umire 21-godišnjak na rukama građanina. Hitna pomoć dolazi bez liječnika, a tehničari nemaju ingerenciju za terapiju. Mladić umire, dolazi policija i otac koji pored mrtvog sina, položen na nogostup i pokriven plaštom, sjedi 4 sata jer nitko ni za što nema ovlasti. Kaže ministar zdravstva: "To je realnost ljudskog života i nestajanja s ovog svijeta". Bože! Gdje mi to živimo? U zemlji u kojoj politička bulumenta samo slavi i nikada ne tuguje. Vjerujte, sve dok je tako da politička vlast glamurozno slavi, nacija će tugovati. Nacija će početi slaviti sebe i ponosno čekati bolje sutra samo ukoliko se njih 100 tisuća ponovno pokrenu i nađu na Jelačić placu u Zagrebu. Ma, što 100 tisuća, 500 tisuća kao za svetkovine bogatih 'nogometnih ikona'. Oni sjajni i bogati, a narod izašao na ulicu, siromašni! Mnogi se analitičari osvrću na naš hrvatski način slavljenja i imaginacije. Nitko da se zapita, a gdje je naša raspjevana i gorljiva predsjednica, gdje je usporeni premijer, gdje su 'estradni ministri' među narodom? Na svečanoj tribini? Uh! Teško političko pitanje na koje se suvislo može odgovoriti u jednoj poruci: 'Političke bulumenta nije glupa'. Oni su razvidno feudalizirali vlast. Najprije su uz glamur putovali, trošili i navijali, a nakon njihove blještave proslave su strast i zadovoljstvo pružili naciji da i ona može slobodno slaviti na ulici. Kako dobro uračunati politički glamur toliko potreban da se 500 tisuća građana uvjeri da su taj veličanstveni nogometni uspjeh omogućili upravo ti vlastodršci, pa nacija slaveći nogomet, zapravo slavi vlast u smislu: 'You ask for it!'.

Gledajte, naše hrvatsko društvo i politika potisnuli su svaki osjećaj za humanost. Samo je važno da se onaj nasmiješeni i namješteni ministar zdravstva razmeće cinizmom, a pri tome nije svjestan koliko je ograničen. Važno je da naša predsjednica 'cupka' na svečanim tribinama, ljubi i grli, na prsa stavlja sve tko god se njoj približio na nogometnom finalu. Presudno je važno da ministar vojni neprekidno poput papagaja ponavlja 'pobjednička vojska', F-16, vojna sila, a pri tome, ne samo glasom, iritira. Branitelji zabranjuju stranim pjevačima i glazbu. Misle da je današnja Hrvatska njihova 'babovina'. Joj! Nametnuta je društvu stupidnost u kulturi i umjetnosti. Premijer koji sve hrvatske probleme 'gura pod tepih' i etc, lakonski na Hvaru izjavljuje: "Sve je pod kontrolom". Pri tome naši mladi umiru na ulici, ne rade i iseljavaju, a prema našim starima u zdravstvu se odnose tako da ih pitaju koliko godina imaju? Kada im naši očevi kažu koliko su stari, liječnici gotovo u pravilu konstatiraju: 'Star je vaš otac', nema potrebe ga liječiti. Joj!

Uostalom, što treba još reći nakon sjajne poruke gđe Nataše Škaričić, zasigurno izvrsna novinarka i iznimna znalica stanja u hrvatskom zdravstvu: "Da razumije (ministar M. Kujunđić) što je politička odgovornost momentalno bi podnio ostavku" Suglasan! Ovo nije tragedija koja je posljedica individualne krivnje, ali pokazuje potpunu nehumanost i stanje svijesti u vlasti, društvu i državi.

Trenutno su mi u mislima desetci tisuća Rumunja, od kojih su mnogi iseljenici koji su se vratili upravo na taj prosvjed i tražili u Bukureštu ostavku vlade lijevog centra koju optužuju za korupciju. Zamislite, po svim makroekonomijskim agregatima naša zemlja se nalazi iza Rumunjske ali i Bugarske. Ali sve prisutna korupcija u sustavu naše zemlje uzdiže nas ispred svih članica EU?

Kažu da je na tom prosvjedu bili oko 100 tisuća Rumunja. Skandirali su: "Ostavka!" i "Lopovi!". Mislite li da se u nas nešto razlikuju uzroci koji bi trebali potaknuti naše ljude u zemlji i iseljeništvu na prosvjed? Ukoliko bismo imali tako snažne prosvjede građana, mislite li da bi se naše skandiranje razlikovalo od rumunjskog?

E', tu sada tražim uporište u izjavi Kardinala g. J. Bozanića koji je pozvao mlade na otpor: "Vi ste, dragi mladi vjernici, bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga se nemojte miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajni tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu". I, ne želim izostaviti niti poruku našeg biskupa g. Đ. Hranića, koji iz Aljmaša poručuje: Politika je kriva, ali..."Najlakše je otići iz Hrvatske. Ostanak je odgovorniji i časniji".

Ili: "Potom su mnoga od njih (poduzeća) u potpunosti bila uništena, a radnici bez svojih plaća istjerani na ulicu. Odgovornost za to snose 'griješne strukture' koje su donijele i donose zakone za legalnu pljačku", rekao je biskup g. Đ. Hranić u intervjuu za Večernji list. E' da! Ta paradigma 'Grijeh struktura' niti u trenutku kada je kao poruku političkoj eliti poslao Kardinal g. J. Bozanić nije zabrinula naše vlastodršci. 'Pače! Još su više zahvatili za sebe i svoje, a naciju su sa svojim političkim radom doveli do posvemašnje pravne nesigurnosti, siromaštva, političke i kulturne bijede ali i do gubitka demografskog konstrukta toliko potrebnog za održivi rast i razvoj socijalno-ekonomijske strukture u zemlji.

prof. Nedeljko Bosanac 

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.