Događanja

VELIKE GUŽVE

Blagdan je Velike Gospe, deseci tisuća hodočasnika u svetištima

Danas je Velika Gospa, dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, koji se u Sinju slavi kao Čudotvorna Gospa Sinjska, nebeska zaštitnica župe i Dan Grada. Deseci tisuća vjernika pohode jedno od najvećih marijanskih svetišta, a ta ista hodočasnička slika očekuje se i danas na sam blagdan.

Djevica Marija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske misna slavlja počela su ‘zornicom’ u 4 sata.

Središnji događaj današnjeg slavlja počinje u 9,30 sati iz Gospina svetišta kada će krenut će svečana procesija sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske, kojom će se na četiri strane blagoslivljati grad Sinj i Cetinska krajina.U procesiji će gospinu sliku nositi alkari,alkarski momci,branitelji iz Domovinskog rata,redovnice,redovnici,predstavnici brojnih udruga,kulturnih društava,pripadnici hrvatske vojske i policije i predstavnici župskih zajednica.

Svečanu procesiju i euharistijsko slavlje na Trgu Franje Tuđmana predvodit će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Proslava svetkovine završit će svečanom večernjom koncelebriranom misom na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati, koju će predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.Uz vjerske svečanosti Sinj na dan svoje zaštitnice i svih ovih dana postaje i mjesto okupljanja za dobar kulturni,zabavni,sportski provod uz tradicionalnu gastronomsku ponudu.Jučerašnji dan i ova noć Sinjski gradski park i samostansko dvorište postali su postelja na otvorenom, za odmor vjernika koji su prešli dug put kako bi molitvom odali počast svojoj Nebeskoj zaštitnici.

Unatoč dugom putu, umoru i bolovima u nogama, sretni su zbog dolaska u Sinj. Kad stanu pred Gospin oltar, kažu, sva muka i bol se zaborave.