Osječko-baranjska

DONOSIMO SVE BITNE INFORMACIJE

Aljmaško svetište spremno očekuje desetke tisuća hodočasnika

Najveće marijansko svetište u ovom dijelu Hrvatske, Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu spremno je za blagdan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Velik broj hodočasnika očekuje se već od subote kada počinje trodnevna priprava, a u srijedu na sam blagdan Velike Gospe očekuju se desetci tisuća vjernika.

Aljmaš   FOTO:Dorian Horvat/ Cropix
Piše: Antonio Bunoza / STV

Svetište u Aljmašu u ovo doba godine, nezaobilazno je mjesto za brojne vjernike. Kao i do sada uoči dana Velike Gospe održat će se trodnevnica. U utorak će biti uočnica kada će se u 17:30 održati pobožnost Križnog puta na Kalvariji, a zatim i misa kao uvod u veliki blagdan. Počevši od 6 sati, na dan Velike Gospe svaka dva sata održavat će se svete mise. A središnje euharistijsko slavlje od 10 sati predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, monsinjor Đuro Hranić. Za vjernike iz Slavonije, Baranje, ali i drugih krajeva Lijepe naše ovo je iznimno velik blagdan kaže upravitelj aljmaškog svetišta Ante Markić.

"Naš narod oduvijek se naziva i jest Gospin narod i od stoljeća 7. rekli bismo nizali su se svetišta i Gospine crkve diljem Lijepe naše, počevši ovdje od najistočnijeg dijela prema istoku, pa preko Marije Bistrice, Trsata i onda dole skroz do Dubrovnika. Tako da je Lijepa naša na sve strane obilježena i to se vidi da je to zaista marijanski narod", kaže župnik i upravitelj aljmaškog svetišta Ante Markić.

Iako u aljmaško svetište posjetitelji dolaze svakodnevno, na Veliku Gospu je najposjećenije. Na trodnevnicu i sam blagdan, od jutra do večeri dođe 70 do 80 tisuća hodočasnika. Toliko se očekuje i ove godine, pa ne čudi da se u mjestu sve više razvija vjerski turizam.

"Već smo poduzeli određene infrastrukturalne korake, a to je ovdje desno od nas se nalazi Turistički informativni centar koji je u završetku koji će imati naglasak na vjerski turizam. Znači priča koja se priča u samome svetištu, od postanka Aljmaša, od postanka svetišta, od dolaska Gospe i tako dalje bit će prikazana u Turističkom informativnom centru. Zatim ove godine kreće projekt "Bunkeri". Bunker koji se nalazi ispod samog križnog puta", kaže Darko Barjaktarević iz TZ Općine Erdut.

A za sigurnost svih onih koji će iz svih krajeva i ove godine hodočastiti u ovo malo mjesto brinut će policija. Posebne savjete imaju za one koji će pješačiti.

"Bilo bi dobro da svi hodočasnici koji idu pješice da imaju na sebi neku svjetliju odjeću, po mogućnosti s reflektirajućim tvarima. Znači da budu lakše uočljivi. Policija će biti na tom dijelu ceste, pojačano će nadzirati vozače i upozoravati ih da voze sporije", ističe Ivan Opačak iz Postaje prometne policije Osijek.

Za sve koji dolaze automobilima bit će pripremljena dva polja za parkiranje. Iz policije mole građane da ne parkiraju uz rub ceste jer na taj način svima otežavaju kretanje, nego da vozila ostave na za to predviđenim prostorima pripremljenim gdje će ih usmjeravati policajci i članovi DVD-a Erdut.