Osječko-baranjska

NAKON GOTOVO ČETIRI MJESECA

Radovi na rekonstrukciji Lučkog prilaza gotovi do kraja tjedna

Nakon gotovo četiri mjeseca kraju se privode radovi na rekonstrukciji pješačkih površina u Lučkom prilazu u Osijeku. Izvođač radova je osječka gradska tvrtka Unikom.

Radovi na rekonstrukciji Lučkog prilaza gotovi do kraja tjedna   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Lučki prilaz godinama vapi za opsežnijom rekonstrukcijom. Stalno se pojavljivao problem s ispucanim betonskim pločama, posebice u zimskom periodu te opsanost od klizanja za pješake. U Unikomu problem su odlučili riješiti trajnijom tehničkom izvedbom

"To je jedan premaz Sikalastic koji jamči vodnoneporpusnost, protukliznost, a i arhitektonski se savršeno zapravo uklapa u ovu jednu cjelinu. Radovi su trajali skoro 4 mjeseca, kao što vidite rađeno je s puno pažnje, bilo je jako puno radova gdje je bilo potrebno izravnati postojeću podlogu, utvrditi padove, sanirati je na nekim dijelovima, izmjestiti rasvjetu s poda na fasade, što će sigurno doprinijeti sigurnosti i boljoj vidljivosti, tako da sve zajedno drago nam je da smo uhvatili nešto suhih dana koji su bili preduvjet da se ovo izvrši na jedan kvalitetan i trajan način", kaže direktor Unikoma Davor Vić.

Radovi bi konačno trebali biti gotovi do kraja ovoga tjedna, a koštat će oko 700 tisuća kuna. Sličan problem s pločama već duže je vrijeme prisutan i na drugim lokacijama u gradu. Na Trgu slobode upozorenje stoji već duže vrijeme, a ništa se konkretno ne poduzima. I prije više od godinu dana upozoravali smo na iste rasklimane ploče, a koje do sve danas nisu zamijenjene.

Ništa bolje nije ni na susjednom Trgu Ante Starčevića, koji je temeljito obnovljen prije više od 10 godina.

"Naravno da su se pojavile određene korekcije koje je potrebno izvršiti, naravno grad je na to razmišljao čak i u onom periodu, tako da mi rezervnih ploča imamo, izvršit ćemo sanaciju, fugiranje. Ove godine smo stavili malo veći naglasak i na trajno čišćenje, jer kao što svi znamo nakon dugog niza godina, kao što i kod kuće nekad malo treba obrusiti parket, tako ipak treba i opsežniju rekonstrukciju tih ploča", dodaje Vić.

Kada će to biti napravljeno, međutim, i dalje se ne govori.

Inače, rekonstrukciju trebaju i pojedini oronuli gradski nogostupi. Na društvenim mrežama građani objavljuju različite primjere. Ovo je slika nogostupa kod Židovskoga groblja. Direktor gradskog komunalnog poduzeća i gradonačelnik kao da su prvi puta čuli za problem.