Osječko-baranjska

STANJE SA ZALIHAMA KRVI KRITIČNO

Ne bude li odaziva davatelja, sljedeći tjedan odgoda operacija!

Lipanjski poziv Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu osječkog Kliničkog bolničkog centra dobrovoljnim darivateljima krvi ipak nije u potpunosti ostvario rezultate. Naime, prema riječima mr. sc. Bojane Bošnjak, spec. transfuziologa i zamjenice voditeljice Zavoda, zalihe krvi trenutno su puno niže nego što su potrebne za redovito i potpuno funkcioniranje bez ikakvog ustezanja u svakodnevnom radu s pacijentima.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

- Zasad, srećom, nismo bili u situaciji da bismo morali odgađati operativne programe. No, ukoliko se dobrovoljni darivatelji krvi ne odazovu s većim ulazom krvi u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, u sljedećih tjedan dana mogli bismo biti prisiljeni odgađati operativne programe – upozorila je dr. Bošnjak, intenzivno apelirajući na građane da se odazovu akcijama dobrovoljnog darivanja krvi. 

Neovisno o tome je li riječ o akciji dobrovoljnog darivanja ili pak samostalnog dolaska u Zavod, kaže, svaka doza krvi bit će od velike važnosti i koristi. U slučaju da dođe do odgode operativnih zahvata, pojašnjava sugovornica za Glas Slavonije, bit će odgođeni svi zahvati koji nisu hitni, dok se oni hitni sami po svojoj važnosti moraju obaviti.

Dr. Bošnjak naglašava i to da su zalihe krvi već sad doista dovoljno niske i stoga posebno apelira na dobrovoljno darivanje, pa iako trenutno situacija nije kritična, nego bi za nekoliko dana itekako mogla biti.

Spomenimo i kako je trenutno prisutan nedostatak svih Rh negativnih faktora, budući da je i broj darivatelja manji u ukupnoj populaciji. Dobro su došle i ostale krvne grupe, jer zaliha krvi nikada nije previše.