Osječko-baranjska

JEDNOGLASNO I BEZ IKAKVE RASPRAVE

Grad Osijek Županiji prepustio svoj udjel u Regionalnoj agenciji Slavonije i Baranje

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog odluke o prijenosu poslovnog udjela grada u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje na Osječko-baranjsku županiju. Riječ je o 50 postotnom udjelu, kojega grad u cijelosti prepušta Županiji, uz novčanu naknadu od milijun i 750 tisuća kuna. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje tako definitivno prestaje s radom, a svi njezini djelatnici i infrastruktura, uključujući i ured u Bruxellesu, prelaze pod kapu novoosnovane Javne ustanove Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Grad Osijek prepustio svoj udjel u Regionalnoj agenciji Slavonije i Baranje Županiji   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Jednoglasno i bez ikakve rasprave prihvatili su osječki vijećnici predloženu odluku. Na sjednici usred godišnjih odmora i sa samo jednom točkom dnevnoga reda pojavilo ih se 23-je od 35, što je bilo dostatno za donošenje pravovaljane odluke.

"Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju na obvezi je Osječko-baranjske županiej da osnuje javnu ustanovu, koja bi se bavila istom djelatnošću kojom se do sada bavila RRA. Za djelatnost ustanove sredstva su osigurana u državnom proračunu, kod nadležnog ministarstva. Jednako tako, ne bi imalo više smisla da postoje dva trgovačka društva koja imaju jednaku djelatnost", rekla je zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Anamarija Matić Kardoš.

Zato se i krenulo u ovu proceduru. Župan je gradu uputio pismo namjere u kojem je izrazio spremnost Županije da preuzime dio Reginonalne razvojne agencije u vlasništvu Grada, odnosno da postane punopravni vlasnik ureda, kojega je Agencija 2007. godine kupila u Bruxellesu. 

Grad i Županija, podsjećamo, suvlasnici su ureda i Regionalne razvojne agencije svaki s 50 posto vlasništva, kojega sada u cijelosti preuzima Županija, a koja se obvezala cjelokupnu djelatnost Agencije prebaciti na Javnu ustanovu.

"Tu se podrazumjeva sve obveze, svi poslovi, svi do sada ugovoreni EU projekti, svi djelatnici. Nakon toga u jesen povlačit će se sredstva kroz tehničku pomoć, a Javna ustanova ima i dalje obvezu koordinirati putem partnerskih vijeća kako grad Osijek, tako i sve gradove i općine na svome području i pomagati im u regionalnom razvoju i EU projektima", kaže Matić Kardoš.

Glavnina vrijednosti transakcije odnosi se praktički na briselski ured Agencije. 160 kvadrata reprezentativnog poslovnog prostora u samom središtu europske prijestolnice procjenjeno je na 395 tisuća eura, od kojih će polovicu Županija isplatiti gradu.

"Cijena je realna, bilo je upita prije oko cijene nekretnina u Bruxellesu, jer to je u biti jedina nekretina koju Agencija ima u svom vlasništvu, tako da što se tiče toga dobivena je cijena od 395 tisuća eura, koja je podjeljena po pola na dva osnivača, a cijena je realna iz razloga toga što u europskoj četvrti gdje se nalazi predstavništvo Slavonije i Baranje su cijene nekretnina sada takve, a ima višak poslovnih prostora u četvrti, tako da je formirana od ovlaštenog sudskog vještaka iz Bruxellesa cijena koja je navedena", rekao je zamjenik direktora RRA Zvonimir Klobučar.

Osječki gradonačelnik zadovoljan je raspletom situacije i postignutim dogovorom sa Županijom, kojega smatra dobrim primjerom suradnje. Gradska blagajna bit će bogatija za milijun i 750 tisuća kuna, a dobiveni novac Grad je obvezan uložiti u dugotrajnu imovinu grada.