Osječko-baranjska

POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE

Dan pobjede u Osijeku – ponosni na povijesnu oslobodilačku akciju Oluju

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Prije 23 godine vojno-redarstvenom akcijom Oluja i veličanstvenom pobjedom Hrvatske vojske oslobođen je okupirani Knin, simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Ovaj važan dan u našoj povijesti prigodno je obilježen i u Slavoniji i Baranji. U sjećanje na poginule branitelje, u Osijeku su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a održani su i sportski susreti hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Dan pobjede u Osijeku – ponosni na povijesnu oslobodilačku akciju Oluju   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Hrvatska danas slavi hrabrost i sjeća se svojih heroja zahvaljujući kojima uživamo u slobodnoj i neovisnoj Lijepoj našoj. Nekada su dijelili bojišta, sada uz domoljubne pjesme, u miru, u svojoj zemlji branitelji obilježavaju dan koji svima puno znači. Sjećanja na događaje iz '95. godine i dalje su živa.

- Normalno da je velika stvar osloboditi svoju zemlju. Bio sam tužan što nismo odmah osvojili Baranju i što nismo nastavili i dalje, ali ljepše je ovako mirnim putem, sačuvali smo puno života.

- 95. su me digli i bio sam na 120 mm na minobacačima u Osijeku, podrška istočnoj u slučaju da ne bi krenuli. I tako da sam bio mjesec i pol dana ovdje, a da su nas zvali u Knin išli bi svi. Kad ste čuli za Oluju da je oslobođen Knin? Emocije ko i prije '91. i '92. kad su nas priznali emocije strašne i krasne.

- Konačno je došlo na naplatu ono što smo čekali 4-5 godina i to je za nas značilo kraj i pobjedu, san koji je srušio ideologiju o srpskoj nepobjedivosti i njihovim lažima. Koliko vam znači obilježavanje ovog dana? Normalno da mi znači puno jer svake godine nas je sve manje i mislim da bi to trebali prenijeti na mlade generacije da nastave tamo gdje smo mi stali.

Osječki branitelji se s ponosom sjećaju tih dana, jer cijela je Hrvatska na svoj način sudjelovala u toj povijesnoj oslobodilačkoj akciji.

"Oluja je velika stvar za našu državu hrvatsku. Ne samo Oluja, imali smo tu Maestral, Feniks, mi koji smo bili tu, preko 70.000 ljudi je bilo pod oružjem jer smo se bojali neprijatejskog djelovanja iz Baranje. Tu smo samostalni postali to je ona točka na 'i' uz sve one žrtve, zato kažem tu smo da slavimo to i one žrtve koje su poginule u Oluji, to su naši istinski hrvatski dragovoljci Domovinskog rata, hrvatski vitezovi", kaže Zdravko Nalio, predsjednik UHDDR grada Osijeka.

Njima u sjećanje kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi položeni su vijenci i zapaljene svijeće. A prigodom obilježavanja ovog dana osječko-baranjski župan istaknuo je kako je Hrvatska vojska danas organizirana i jaka.

"Hrvatska vojska je temelj i mora biti snažna i jaka da bi se odagnali svi oni eventualni pokušaju da nam se dogodi ono što nam se dogodilo '91. godine. Ne govorim o Hrvatskoj vojsci kao o nekom tko treba zagaziti negdje dalje, da me se krivo ne shvati, nego da odvrati bilo koga kome više padne na pamet krenuti na Hrvatsku i hrvatski narod. A '95. godine mi koji smo čekali očekivali smo da će uslijediti akcija Orkan kojom smo trebali osloboditi Hrvatsko Podunavlje, nažalost nismo zavijorili našu hrvatsku zastavu kada smo zavijorili u Kninu, u Vukovaru i Belom Manastiru, ali na jedan drugi način zahvaljujući mudroj politici pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, bez ijedne žrtve smo vratili Hrvatsko Podunavlje u hrvatski identitet i hrvatski teritorij", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Na početku rata policija se prva stavila u obranu domovine. I njihovim pripadnicima odana je počast.

"Veliki dio i ulogu su imale specijalne jedinice policije koje su aktivno sudjelovale u svim operacijama na području Hrvatske, pa tako i u Oluji gdje su dale svoj veliki obol. Naravno bilo je tu dosta stradavanja, dali su ono najviše što su mogli dati, svoj život", kaže Damir Takač, zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u Osijeku se inače, prigodno obilježava već 14 godina u organizaciji županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata.

"23 godine su prošle od sjajnih rezultata pobjede, jedinstva, sloge Hrvata i hrvatskoga bića i želimo li napredovati, razvijati naše slobodno društvo treba nam sloga koju smo pokazali u vrijeme Oluje. Sve ono što smo tada stvorili to može biti putokaz i za današnje vrijeme jer sloga nam je potrebna da bi smo se razvijali i bolje živjeli", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

"Živimo u samostalnoj državi, odajemo počast svima koji su uložili svoje živote u temelje RH, ali isto tako i svima kojima se još ne zna njihov grob i oni koji su umrli poslije stvaranja RH. S velikim ponosom se njih sjećamo, ali isto tako i slavimo", rekao je Darko Nađ, predsjednik UHDDR Osječko-baranjske županije.

Cjelodnevno slavlje i druženje nastavljeno je na Pampasu uz sportske aktivnosti. A gradom Osijekom, iako u nešto manjem broju nego je to bilo za vrijeme nogometne, danas su se ponovno vijorile hrvatske zastave. Program završava večeras. Kod Secesijskog zdenca uskoro bi trebali nastupiti Igor Delač i Aura bend, a sve će završiti oko 22 i 30 bakljadom Kohorte na Pješačkom mostu i vatrometom.