Gost komentator

TJEDNI OSVRT

Bila je to oluja nepobjedivih, a HV 1995. godine najjača vojna sila na ovim prostorima. I to ostaje i danas...

Hrvatska slavi 23. obljetnicu veličanstvene operacije Oluja, kojom je od srpske okupacije oslobođena gotovo cijela zemlja. Dan je to ponosa i sjećanja na heroje koje ne treba posebno isticati, jer heroji su bili svi.

Hrvatska zastava   FOTO:Pixabay
Piše: Damir Gregorović

I te se akcije ponosno trebamo prisjećati svake godine. Jer Oluja je bila najveća i najsloženija akcija Hrvatske vojske i MUP-a, o čemu svjedoči i činjenica da se njezina kompleksnost i izuzetna provedba i danas proučava u brojnim vojskama svijeta, pa tako i u SAD-u.

Ipak, podsjetimo, dobar dio svjetskih "nadzornika" sve je pomno pratio, čak i s otvorenim neodobravanjem. Zato i jest jedino čega se državni vrh bojao, na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, bila reakcija upravo međunarodne zajednice pod pritiskom nekih zemalja koje nisu bile sklone vojnom rješenju. Na to podsjeća i Marijan Mareković, umirovljeni general HV-a i bivši zapovjednik 1. gardijske brigade - Tigrova, koji je u operaciji Oluja bio pomoćnik načelnika Glavnog stožera HV-a za kopnenu vojsku.

"Sve je tempirano tako da imamo vikend, da u najgorem slučaju Vijeće sigurnosti UN-a može tek u ponedjeljak ili utorak donositi neke rezolucije, ali do tada smo mi već završili Oluju", prisjetio se. 

I u tome je također njezina veličina, brzina i efikasnost borbenih operacija. A da je sve bilo pomno i do posljednjeg detalja vojno i strateški isplanirano, potvrđuju i Tuđmanove riječi na posljednjem sastanku prije Oluje, 31. srpnja na Brijunima. Tuđman je tada rekao: "Gospodo generali, nemojte se iznenaditi ako drugog dana uđete u Knin." Tako se i dogodilo.

Jednostavno, bila je to oluja nepobjedivih, a HV 1995. godine najjača vojna sila na ovim prostorima. I to ostaje i danas... Premda je Vojska Jugoslavije bila operativno veća, Hrvatska vojska bila joj je nadmoćna. Osim toga, s demoraliziranim vojnicima i bez jasne niti vodilje i vizije, srpske snage nikako nisu mogle pobijediti. A uz odlično uvježbane, visoko motivirane i u borbi prekaljene hrvatske vojnike operacija Oluja nije ni mogla završiti drukčije nego spektakularnom pobjedom. U konačnici, iz Domovinskog rata Hrvatska vojska izišla je s 200 tisuća pripadnika, većinom prekaljenih u žestokim borbama, sa sedam gardijskih brigada, s više od 300 tenkova, s dvije eskadrile borbenih lovaca...

Na kraju, a kako upozorava i umirovljeni general Ante Kotromanović, "Oluja je dan kada ne smije biti politizacije jer na taj dan se sjećamo da smo jedinstveno pobijedili neprijatelja". A upravo danas nam je u Hrvatskoj, s obzirom na sve objektivne pa i subjektivne nedaće, svađe i lutanja, zajedništvo također više nego potrebno.

Damir Gregorović