Gospodarstvo

IZVJEŠĆE EUROSTATA POKAZALO

U Hrvatskoj zabilježen pad nezaposlenosti i u lipnju

Hrvatska se može pohvaliti da je i u lipnju bila jedna od zemalja Europske unije s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini. Posljednje izvješće Eurostata pokazalo je da je u isto vrijeme, uz blagi mjesečni rast, i zemlja s najvišom stopom nezaposlenosti.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

U odnosu na lipanj lani, u Hrvatskoj je zabilježeno 36 tisuća nezaposlenih manje. Hrvatska ima pad osam mjeseci zaredom što iznosi 1,9 postotnih bodova.

Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti najviše je smanjena na Cipru za 2,8 postotnih bodova te u Portugalu za 2,4 postotna boda. Na razini Europske Unije nezaposlenost je ista kao u svibnju - 6,9 posto, dok je u eurozoni 8,3 posto što je najniža u posljednjih deset godina.

Nezaposlenost u Europskoj uniji je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, smanjena za milijun i 657 tisuća, donosi najnovije izvješće Eurostata. Grčka s 20,2 i Španjolska s 15,2 posto imaju najvišu stopu nezaposlenosti, dok najmanju stopu imaju Češka s 2,4 i Njemačka s 3,4 posto.Stopa nezaposlenosti mladih stagnira, u Hrvatskoj je zabilježen pad, dok najvišu nezaposlenost mladih bilježi Grčka s čak 42,3 posto te Španjolska i Italija s više od 30 posto.

S najviše zaposlenih mladih mogu se pohvaliti Malta, Njemačka i Nizozemska.