Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Pozivam gradonačelnike, načelnike i župane da prevrnu stol, jer je puno onih koji ispod stola čekaju na mrvice

"Pozivam Gradonačelnike, Načelnike i Župane, za koje se ovo sve i organizira, da prevrnu stol jer je puno onih koji ispod stola čekaju na mrvice. Gospodo vi ste svjedocii alibi genocidne politike prema Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu i snosite veliki dio odgovornosti kojom će vas kititi buduće generacije", kaže među ostalim Branko Bogdanović u svojoj kolumni.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Branko Bogdanović

Prijatelji mi pišu i traže da još jednom pojasnim svu apsurdnost slavonskog "savjeta" i putovanja cirkuske družine a ja nemam jasnije i bolje opisano do teksta pod nazivom "karmine". Oni koji nisu pročitali na mom fb profilu neka sada dobro analiziraju rečeno:

"Gospodarstvo Slavonije je uništeno samo je jedan manji dio prepušten novim "KULACIMA". Savjet za Slavoniju Baranju i Srijem je običan cirkus. "Teraformiranje" novog gospodarskog oporavka se mora odvijati u manjim cjelinama koristeći sve prednosti induktivnih spoznaja i naslijeđenih iskustava. Paralelno sa projektima europskih strategija treba jačati energetske potencijale. Savjet je krinka za financiranje HDZ-ovih izbornih favorita gdje se provodi nelojalna razdioba proračunskih sredstava. Šutnja Gradonačelnika ne čudi jer ga se inicijative ne tiču ali zabrinjava ponašanje vladajuće stranke na regionalnoj razini koja pasivno sudjeluje u zaostajanju urbane aglomeracije Osijeka. Gaze nas mediokriteti a mi gromoglasno šutimo, dokle gospodo oporbenjaci?"

Kada niste pozvani da upravljate procesima u životu grada često se čini da vaše prozivke ne dopiru dalje od ekrana računala na kojem ostaju zapisane. Upornost i iskrena namjera rijetko opravda opisanu isplativost no ovaj puta čini se da su moja pisanja izazvala reakciju kojom se napokon otkrivaju bezidejnost i bespomoćnost bitnih gradskih Odjela. Krivo postavljene premise da su Odjeli pozvani da smišljaju i provode strategije, da su odgovorni za sve dobro i za sve loše, nastavljena je i u ovom mandatu Gradonačelnika. Nikako da razumije naš "Upravitelj" da je on dirigent da on upravlja potencijalima pojedinaca i cjelinom gradskih odjela. Zar je teško razumjeti da nema želje, volje i pojedinačne inicijative u sustavu koji ne poznaje počasti i pohvale već samo pokudu i kritiku za propust.

Evo jedan mladi političar, Predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić, jasno i nedvojbeno kaže Grad je kočnica razvoja Županije. Jasno i nedvosmisleno nadalje kaže da se nedovoljno povlače ponuđena sredstva izdašnih europskih fondova ali jednako tako ističe da pravila koja diktira Grad usporavaju županijske projekte, i u pravu je. Žalosno je slušati hvalospjeve za reciklirane projekte "Tvrđe" koji su vidljivo je iz aviona pisani za jednog project-manager-a, za lagodno i lagano parazitiranje kroz godine nerada, odugovlačenja i odgoda. Da vam i ja gospodo u rukovodstvu Grada kažem, sipate iz šupljeg u prazno kao i gore spomenuti glumci putujućeg cirkusa.

Putujući cirkus u godini reformi nije slučajnost već namjera skretanja pozornosti sa određenih obećanih promjena odgodom, obustavom i neprimjenom svih inicijativa koje u tom smislu vode. Zašto? Dragi moji prijatelji promjene i reforme su termini kojih se moja generacija sjeća kao restrikcija u periodu kada je standard društva rastao iznad realnog okvira tehnologijske mogućnosti. Jako je važno razumjeti da se reforme u ovom društvu i ovakvom sustavu mogu odnositi, ako ih se smatra racionalno prihvatljivim, samo na hiper-privilegiranu kastu preplaćenih povlaštenih skupina. Agonija bolesnog sustava je dokaziva i vidljiva, na neobjašnjivim nerazumnim i nadasve štetnim zakonskim prijedlozima, koji imaju za cilj kompresiju masa u jedva prihvatljivom stanju preživljavanja sa izrazito rigoroznim opcijama pobune. Ovaj efekt primjenjuju diktatorska društva u discipliniranju svake revolucionarne misli a označava ga napad na pojedinca izraženom nesigurnošću i ranjivošću u odnosu na institucije. Dodajte tome i djelić blagonaklonog državnog nacionalizmakojega niste dostojni i eto razloga da potražite najbliži granični prijelaz premazapadu.

Reforma, rekonstitucija i rekonstrukcija toliko puta ponavljana od strane uvaženog Prof. Dr.Sci Nedeljka Bosanca i moje malenkosti, u skorije vrijeme je neprovediva a strategije razvoja neostvarive. Ove seanse slobodno smatrajte večerom za pozvane ali i karminama za neprilagođene. Siguran sam da se svatko može nakon ove analize prepoznati, odnosno razumije vlastito mjesto u ovoj šaradi za mase.

Za kraj ove kolumne pozivam Gradonačelnike, Načelnike i Župane, za koje se ovo sve i organizira, da prevrnu stol jer je puno onih koji ispod stola čekaju na mrvice. Gospodo vi ste svjedocii alibi genocidne politike prema Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu i snosite veliki dio odgovornosti kojom će vas kititi buduće generacije.

Branko Bogdanović 

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.