Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan na izmaku obilježili stravični požari

Tjedan iza nas obilježili su stravični požari u Grčkoj. Vatrena stihija koja je poharala obalu kod Atene odnijela je najmanje 88 života.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

"Vatra nas je pratila cijelo vrijeme. Srećom more je bilo blizu pa smo skočili u njega. Opekla nam je leđa prije nego što smo zaronili u more."Požari već nekoliko dana nezaustavljivo haraju i Kalifornijom. Dosada je život izgubilo šestero ljudi. A Europska unija i SAD izbjegli su trgovinski rat, barem za sada. Američki predsjednik Donald Trump i šef Europske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili su zajednički raditi na uklanjanju carina. Tjedan u Hrvatskoj počeo je lošim vijestima za pušače i ljubitelje kapljice. Jer upravo bi cigarete i alkoholna pića mogli poskupjeti do 50 posto, a tim bi se novcem financiralo prezaduženo hrvatsko zdravstvo. Resorni ministar Milan Kujundžić:

‘‘Ja kao ministar zdravsta zastupam sljedeće- da je potrebno poduzeti preventivne mjere kako hrvatska djeca ne bi ušla u svijet alkohola i svijet cigareta koja kasnije rade užas, i demografski i zdravstveni‘‘, rekao je Kujundžić. Istovremeno, više od 6 tisuća građana je odblokirano, a za njih 150 tisuća otpisan je dio duga u iznosu od 1,3 milijarde kuna- na snagu je stupio zakon o otpisu dugova. Hrvatskoj je proteklog tjedna u goste stigao izraelski predsjednik Reuven Rivlin. Predsjednica Grabar-Kitarović u njegovu je društvu posjetila spomen-područje Jasenovac..

‘‘Najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u konc. logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno političke svrhe ili za nametanje kolektivne krivnje hrvatskom narodu‘‘, rekla je Grabar-Kitarović. Europski sud u Luksemburgu odlučio je da Mađarska mora izručiti Zsolta Hernadija Hrvatskoj. Podsjetimo, šefa MOL-a Hrvatska tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i. Sudac Ivan Turudić za Media servis:

"Procedura je takva da u roku od 60 dana Mađarska mora odlučiti o europskom uhidbenom nalogu Županijskog suda u Zagrebu. Samim time USKOK bi trebao povući svoj nalog koji je izdao još u vrijeme dok se još vodila istraga. Neprirodno je i nepravno da istovremeno postoje dva europska uhidbena naloga iste države prema istoj osobi radi istog kaznenog djela, odnosno postupka."I za kraj tjedna, kako to obično biva u ljetnim mjesecima- kilometarske kolone na hrvatskim cestama. Svi putevi od petka poslijepodne vodili su na more. Posljednji je srpanjski vikend, u tijeku je najveća ovoljetna smjena turista. Vozači, samo strpljivo!Za lijepe vijeste, kao i obično, pobrinuli su se sportaši. Hrvatski vaterpolisti na Europskom prvenstvu osvojili su broncu!