Republika TV

POLICIJA UPOZORAVA NA OPREZ

Lopovi vrebaju svaku priliku – ne objavljujte "na sva zvona" da idete na ljetovanje

Vrijeme je godišnjih odmora, ali i najplodonosnije razdoblje za provalnike. U ljetnim mjesecima dogodi se najviše provala i otuđenja vrijednih predmeta iz obiteljskih stanova i kuća. Najčešće na meti lopova su oni domovi, koji na duže vrijeme ostaju prazni. Iz policije svake godine upozoravaju na oprez.

Piše: Republika.eu / STV

Godinama se ponavlja, no mnogi i dalje čine propuste, ne računajući kako lopovi samo čekaju priliku.

Valja to imati na umu prije nego što otputujete na zasluženi odmor.

Jer, provale i krađe stvarnost su i u našemu okruženju, upozoravaju iz policije, podjećajući na nekoliko važnih mjera prevencije.

Postoji čitav niz savjeta. Važno je primjerice, kažu u policiji, povesti računa i o izgledu same kuće.

Do izražaja dolaze dobrosusjedski odnosi, koji su, po svemu sudeći, najjednostavnija, najjeftinija i najbolja zaštita od provala. Također, iz policije savjetuju da ključeve stana ili kuće ne ostavljate na mjestima dostupnim drugim osobama, skrivajući ih ispod otirača ili u cvijeću, a poželjno je i osigurati se tehničkom zaštitom, poput alarma ili videonadzora.

Pored toga vrlo je važno ne zaboraviti i na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne samo prilikom odlaska na godišnji odmor, već i u slučaju kraćih odlazaka od kuće ili stana.

U svakom slučaja opreza nikada dovoljno, a iako idealna zaštita ne postoji, vrlo je važno učiniti sve kako bi moguću provalu sveli na minimum.