Osječko-baranjska

SASTANAK S ČELNIŠTVOM ŽUPANIJE

Općina Semeljci traži pomoć Županije u lobiranju prema državnim fondovima

Izgradnja sustava odvodnje dugogodišnji je prioritet Općine Semeljci kada su u pitanju kapitalne investicije. Financijska je konstrukcija već odavno zatvorena, ali ne stižu sredstva s državne razine. Slično je i s projektom izgradnje dječjeg vrtića. Na to je na današnjem sastanku sa županijskim čelništvom upozorio općinski načelnik Semeljaca tražeći pomoć Županije u lobiranju prema državnim fondovima.

Semeljci   FOTO:STV
Piše: Josip Dubrović / STV

Kanalizacija ili dječji vrtić nisu više nikakav luksuz, već stvarna potreba bilo koje lokalne sredine u 21. stoljeću, jednoglasni su župan Ivan Anušić i semeljački načelnik Grga Lončarević. Iako je, kaže, Općina učinila sve što je mogla kako bi se napokon krenulo s realizacijom tih investicija, cjelokupna situacija previše se odužila.

"Osnovni zaključak, osnovan, potreba naša je da Županija kao ipak regionalna uprava lobira za nas kao jedan segment te županije da dođemo do projekta kanalizacije. Zašto taj projekat kanalizacije? Ima i drugih stvari, imamo mi i dječji vrtić koji smo spomenuli, koji nam je isto potreban, međutim ovo je čista gradnja infrastrukture gdje druge projekte, kao što je trg, kao što su nogostupi, ili neki objekti na javnim površinama, je neisplativo njih sad graditi, ili onda za godinu, dvije ili pet ići u izgradnju kanalizacije gdje će se sve to morati prekopati", kaže Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci.

"Tu smo si obavezu dali svi da svakako, definitivno, odradimo jedan sastanak, koji će biti na razini Hrvatskih voda, na nacionalnoj razini, da se taj projekat, naravno, ubrza, jer 21. stoljeće svakako zahtjeva takvu infrastrukturu u ovakvoj Općini", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Najavio je župan i konkretnu financijsku pomoć Županije Općini Semeljci, u skladu s novom politikom financiranja većeg kapitalnog projekta u svakoj od jedinica lokalne sampouprave na području Osječko-baranjske županije. Koji projekat će se financirati u Općini Semeljci ovisi o izboru općinskog čelništva.

"Da li će to biti uređenje bazena, jer mi imamo bazene već preko 30 godina, međutim nemaju filtere i pločice, sad radimo projekat, ministarstvo nas je uzelo kao prihvatljiv projekat. Da li će to tu biti, da li će biti uređenje centra, odnosno trga ispred zgrade ovdje, znači uglavnom nešto od tih infrastrukturnih objekata koje se sad isplati raditi, koji nam ne ovise o onome što sam maloprije naveo da čekamo kanalizaciju, koja treba da prođe", dodaje Lončarević.

Na sastanku govora je, među ostalim, bilo i o provedbi projekata energetske obnove školskih zgrada i ustanova u ovoj Općini, besplatnoj školskoj kuhinji, cestovnoj infrastrukturi, zbrinjavanju otpada i programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, kojega je na području ove općine gotovo 4 tisuće, od ukupnih 9 tisuća hektara.