Osječko-baranjska

OSIJEK PRVI U HRVATSKOJ

Podaci o koncentraciji peludi alergenih biljaka u zraku pratit će se u realnom vremenu

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj s najsuvremenijim uređajem za mjerenje koncentracije peludi alergenih biljaka, vrijednim 1,2 milijuna kuna, koji će omogućiti praćenje i prenošenje podataka u realnom vremenu, istaknuto je u utorak na predstavljanju uređaja na osječkom Poljoprivrednom fakultetu.

Podaci o koncentraciji peludi alergenih biljaka u zraku pratit će se u realnom vremenu   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

Uređaj je nabavljen tijekom provedbe projekta "Real for All", u sklopu EU programa Interreg-IPA CBC Hrvatska-Srbija, koji je ukupno vrijedan 624 tisuće eura, od čega se s više od 530 tisuća eura sufinancira iz EU fondova.

Osječka dogradonaečelnica Žana Gamoš istaknula je da je Osijek prvi grad u Hrvatskoj, a uz Novi Sad u ovom dijelu Europe, koji ima taj suvremeni uređaj za mjerenje peludi alergenih biljaka. Smatra kako će nova tehnologija doprinijeti modernizaciji javnozdravstvene djelatnosti, ali i povećanju kvalitete života građana, koji će putem web-platforme i aplikacija za mobilne uređaje u realnom vremenu moći pratiti podatke i u skladu s njima planirati svoje svakodnevne aktivnosti.

Istraživač novosadskog Bio Sense instituta i voditelj projekta Branko Šikoparija rekao je kako su ovakvi uređaji postavljeni u Osijeku i  Novom Sadu i sada su u probnom radu, a napravljene su i prve verzije aplikacija za mobilne uređaje, koji će omogućiti distribuciju podataka o alergenima u zraku i njihovo praćenje u realnom vremenu.

Uređaj se zasniva na spektralnoj analizi čestica u zraku koja omogućuje kontinuirano prikupljanje podataka, što je prednost u odnosu na klasičnu metodu, koja je davala samo dnevne koncentracije, rekao je Šikoparija dodavši kako se očekuje da će uređaji i prateće aplikacije biti u punoj funkciji početkom iduće godine.

Pročelnik Odjela za matematiku osječkoga Sveučilišta Kristian Sabo kazao je  kako će znanstvenici s Odjela, u suradnji s kolegama iz Novog Sada te aerobiolozima Bio Sense instituta i znanstvenicima osječkog Poljoprivrednog fakulteta, razvijati matematičke algoritme i modele za kratkoročne i dugoročne prognoze koncentracije peludi alergenih biljaka.