Osječko-baranjska

PROJEKT VRIJEDAN 350 TISUĆA EURA

Krenula obnova Sakuntala parka u Osijeku, evo kako će izgledati

Počeli su radovi na obnovi Sakutala parka u Osijeku.

Piše: Republika.eu

Metalna konstrukcija kojom je omeđeno gradilište postavljena je, a građane dakako zanima kakav će biti konačan izgled po završetku radova.

Inače, kao što smo već pisali, Sakuntala park u središtu Osijeka obnovit će se novcem iz Europske unije.

Projekt je vrijedan 350 tisuća eura, a dio je programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020.

Ulagat će se u zelene površine, navodnjavanje, komunalnu opremu, pješačke staze i arhitektonsko naslijeđe. Budući izgled parka temeljit će se na povijesnim interpretacijama, a u skladu sa suvremenim potrebama. Park je dio secesijske kulturne baštine zajedno s Europskom avenijom, no rekonstrukcija ne bi trebala predstavljati repliku iz tog povijesnog razdoblja.

Šetalište Petra Preradovića nalazi se u sklopu zaštićene “kulturno povijesne cjeline Grada Osijeka”, upisane u Registar kulturnih dobara, pod brojem Z-4341. Zbog kulturno-povijesne vrijednosti prostora, napravljena je povijesna studija, izvršena inventarizacija i valorizacija postojeće vegetacije, te je predloženo idejno rješenje koje je odobrio Konzervatorski ured u Osijeku. Temeljem idejnog rješenja, te propisanih smjernica Konzervatorskog ureda, izrađen je glavni projekt rekonstrukcije Šetališta i ishođena građevinska dozvola.