Osječko-baranjska

GOSPODARENJE OTPADOM

Osječani će dobiti nove spremnike za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta

Građani Osijeka dobit će ukupno 31600 novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, točnije za plastiku i biootpad. Planiraju se i nova reciklažna dvorišta i to u Retfali, Gornjem i Donjem gradu, najavljuju u Unikomu i gradskoj upravi.

Osječani će dobiti nove spremnike za plastiku i biootpad, ali i tri nova reciklažna dvorišta   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Grad Osijek prijavio se na tri javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Radi se o sufinanciranju reciklažnih dvorišta, provedbi edukativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom i novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. U buduće svako će domaćinstvo u Osijeku osim plave posude za papir imati i žutu posudu za plastiku.

"Kao što znate mi to dosad smo radili putem vrećica, međutim zbog velikog interesa građana za posudom, zbog činjenice da su se vrećice od 120 litara pokazale u velikom dijelu naših domaćinstava nedostatne za odvoz na mjesečnoj bazi mi smo sad odlučili nabaviti i plastične posude većeg obujma", rekao je direktor Unikoma Davor Vić.

Najavljeno je i kako će svako domaćinstvo po podjeli ovih posuda dobiti i plastičnu posudu za odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada. Što se tiče reciklažnih dvorišta, dva su odobrena dok je jedno u procesu.

"To su reciklažna dvorišta Retfala i Gornji grad. Trenutno smo u drugom krugu provjere i očekujemo rezultate uskoro, a s trećim reciklažnim dvorištem koje bi trebalo biti u Donjem gradu trenutno rješavamo imovinsko pravne odnose i po uspješnom rješavanju toga nastavlja se sa prijavom", rekla je Sonja Kovač iz Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

"Ova tri projekta trenutno, Grad će dobiti za investicije 18,5 milijuna kuna okvirno, a od toga će sufinancirati 2,7 milijuna kuna. Da nismo napravili sve ove preduvjete i napravili naš plan gospodarenjem vrlo vjerojatno bi sve ovo isto morali nabavljati, kupovati, ali bi grad, odnosno naši porezni obveznici morali snositi u punome obujmu trošak", kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Podsjećamo, Hrvatska kao članica Europske unije do 2020. godine mora odvojeno prikupljati i razvrstavati minimalno 50 posto iskoristivog otpada.