Ostalo

ODLIČNA PROMIDŽBA ZEMLJE

Hrvatska hit na internetu, Kinezima zanimljiva Kolinda Grabar-Kitarović

S pobjedama hrvatske nogometne reprezetacije raste i interes globalne javnosti za našu zemlju. Nakon pobjede nad Rusijom, samo na Twitteru spomenuta je više od 340 tisuća puta. Na glavnoj kineskoj internetskoj tražilici, nakon što je predsjednica Grabar Kitarović spontano slavila pobjedu u svečanoj loži, pojam "Kolinda" bio je najpretraživaniji. Hrvatska na nogometnoj euforiji ima rijetko viđeno priliku za besplatnu reklamu i brendiranje zemlje, kažu stručnjaci za digitalni marketing.

Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Hrvatska turistička zajednica milijune ulaže u kampanje reklamiranja Hrvatske u svijetu. No, učinak nogometnih pobjeda, osim što je besplatan, mnogo lakše dolazi do globalne publike.

Stručnjak za digitalni marketing Nikola Vrdoljak kaže:

"Mislim da ništa ne može nadomjestiti dobru igru reprezentacije i to što se nevjerojatne količine sadržaja stvaraju na svim medijima, količina rasprave koja se stvara na twitteru. Uvjetno i marketinški se to ne može napraviti, jedino organski i stvarno", izjavio je Vrdoljak.

Svjetsko prvenstvo prije četiri godine gledalo je tri milijarde ljudi, ovaj će mundijal vjerojatno prijeći taj broj. Ispada, tako, da je Hrvatska turistička zajednica dobro predvidjela kad je sminila spot s našim nogometašima. Najbolje među njima na društvenim mrežama prate milijuni.

"Samo Modrić ima 12 milijuna fanova na instagramu, Dejan Lovren isto odlično radi svoj posao. HTZ je imao kampanju s našim nogometašima i sad samo da ponovi tu kampanju, da opet radi i video i promidžbene materijale s fokusom na nogometaše, već samo to bi imalo velik odjek", ističe marketing menadžerica Iva Glavinić Štefanek.

Vidljivosti Hrvatske doprinijelo je i pojavljivanje predsjednice Republike u svečanoj loži u Sočiju i njezino spontano slavlje nakon golova naših. Dok se u domaćoj javnosti raspravlja je li se ponašala neprilično svojoj funkciji, marketinški stručnjaci prate reakcije iz svijeta.

"Kako god to komentirali domaći komentatori, međunarodna publika je to shvatila iznimno simpatično i svi komentari su iznimno pozitivni", kazao je Vrdoljak.

Pogotovo na Dalekom istoku, u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

"Nakon završetka utakmice "Kolinda" je bila najpretraživaniji pojam na kineskom Google-u, Badoo. Kinezi su apsolutno oduševljeni Kolindom, objavili su hrpu članaka o tome kako je ona iz malog sela, kako je nepretenciozna, kako se ne ponaša kao da je neka velika državnica nego da je sa svojim narodom", izjavila je Glavinić Štefanek.

Prilika je ovo i za kreativnije predstavljanje Hrvatske od dosadašnjeg: samo kao zemlje sunca i mora, kaže Nikola Vrdoljak.

"Možemo li stvoriti neku platformu kao što je Švedska stvorila za svoje brendove, pa kad dođete u IKEA-u gledate sve o Švedskoj. Dugoročno to bi bio najbolji put, pa vjerujem da možemo i nešto takvo napraviti", rekao je Vrdoljak.

Za nešto takvo, kaže stručnjak za odnose s javnošću Mario Aunedi Medek, nisu dovoljne nogometne pobjede.

"To se sigurno može jako dobro brendirati, to uopće nije upitno. Međutim, činjenica jest da mi osim turizma kao nekakve razvijene industrije, u Hrvatskoj praktički nemamo ništa. Mi nemamo sad nekakvu veliku proizvodnju bicikala ili brodova, pa da možemo brendirati na kockice te naše proizvode. Ono što možemo iskorititi jest: kako dovesti još veći broj ljudi u Hrvatsku i kako taj turizam može od toga nekako profitirati", izjavio je Aunedi Medek.