Kazalište

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

U osječkom HNK-u premijerno izvedena rock melodrama "Osječki long, long play"

Rock-melodrama Branka Kostelnika "Osječki long, long play" u režiji Saše Anočića izvedena je u nedjelju navečer u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) kao posljednja ovosezonska premijera u tome kazalištu.

HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

Redatelj Anočić ističe kako je ovo svojevrsni nastavak predstave "Osječki karusel", koja je govorila o Osijeku 20-tih, 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća, dok ova prikazuje grad u vremenu 60-tih, 70-tih i 80-tih godina prošloga stoljeća, kada je živio u Osijeku.

Mislim da smo napravili nešto posebno, ocijenio je Anočić.

Intendant HNK-a Božidar Šnajder objasnio je kako je riječ predstavi o Osijeku i za Osječane, ali je, s obzirom na njezin ugođaj, mogu pogledati i oni koji nisu iz Osijeka, jer prikazuje stvari koje su obilježile cijelo jedno vremensko razdoblje.

Ovo je predstava za prošlost grada i njegovu budućnost, starije podsjeća na jedno vrijeme, a mlađima je prilika da nešto iz toga nauče za budućnost, napominje Šnajder.

Autor teksta Branko Kostelnik htio je, kako je rekao, ispričati priču o svojoj generaciji koja je bila pomalo naivna, ali je otvarala brojna polja sloboda, umjetničkih, modnih, glazbenih, i drugoj polovici 80-tih godina stvorila scenu, koja je bila jedna od najboljih u bivšoj državi. Smatra kako je riječ o hit-predstavi, s velikim potencijalom, čije vrijeme tek dolazi.

Dramatizaciju teksta napravio je Davor Špišić koji napominje kako se "ne događa često da se u repertoarnim kazalištima na scenu postavlja priča o rock'n'rollu".

Uz predstavi su, uz ostale, nastupili Ivan Ćaćić, Antonija Pintarić, Antonio Jakupčević, Lino Brozić, Aljoša Čepl, Duško Modrinić, Jasna Odoričić, Vladimir Tintor i Sandra Lončarić. Scengrafkinja je Jelena Sušac, kostimografkinja Jasmina Petek-Krapljan, dok su scenski pokret osmislili Vuk Ognjenović i redatelj Saša Anočić.