Osječko-baranjska

TRADICIJA ŽIVI

U svečanoj povorci 52. Đakovačkih vezova više od 3000 sudionika

Svečana, živopisna i raskošna povorka 52. Đakovačkih vezova prolazila je središtem grada puna dva sata. U njoj se predstavilo oko tri tisuće sudionika u narodnim nošnjama svog kraja. To je šezdesetak folklornih skupina iz Hrvatske, uz goste iz Australije, SAD-a, zemlje partnera Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U svečanoj povorci 52. Đakovačkih vezova više od 3000 sudionika   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Od ranoga jutra tražilo se najbolje mjesto kako bi se svečana povorka vidjela što bolje. Posjetitelje smo upitali zašto se vraćaju na Vezove.

- "Uglavnom da smo svi zajedno, Hrvatska nam je pobijedila i volimo hrvatsku boju i hrvatsku zemlju, to nas jako boli što smo jako daleko. Zato dolazimo svake dvije godine, i uvijek na vezove!"

- "Turistički, pa lijepo je da se vidi, da se sačuva, nošnje, običaji, kako se kaže, bolej da umre selo nego običaji!"

U povorci je bilo i pedesetak svečano ukrašnih svatovskih zaprega, šezdesetak konjanika, članovi Matičnog kluba Hrvatski ovčar. I ovogodišnji Vezovi pokazali su da je Đakovo prijestolnica tradicijske kulture, kaže đakovački gradonačelnik koji nije krio zadovoljstvo uspjehom ovogodišnje manifestacije koja je od ove godine uvela jednu novinu.

"Po prvi put smo išli na model zemlje partnera, smatrali smo da Hrvatska i Ukrajina imaju dosta dodatnih točaka, iako je Ukrajina puno veća, no pokazalo se u praksi da ima puno sličnosti u tradiciji, kulturi, fokloru, između nas i Ukrajinaca i mogu reći da smo baš pogodili nekako sa izborom partnera za ovu godinu", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Pomno ćemo birati i partnera za iduću godinu, dodaje gradonačelnik. Hrvatski i slavonski čovjek, iako su stigla nova vremena, ima potrebu zapjevati svoju pjesmu, obući svoju narodnu nošnju, zaigrati kolo, proveseliti se, a tradicija i tradicijska baština stvarani su kroz redoviti svakodnevni život, osobito nedjeljom. U središtu nedjelje bila je sveta misa, a poslije mise plesalo se i pjevalo – podsjeća đakovačko-osječki nadbiskup na nacionalno-kršćansku simboliku Đakovačkih vezova.

"Živimo u nekim novim vremenima i bilo bi loše kad bismo tu našu hrvatsku tradiciojsku baštinu odvajali kao što je to činio komunizam koji je nasilno odvajao od izvora oko kojega je sve nastajalo i iz kojega je sve raslo. I mi vidimo da je ta naša hrvatska tradicijska baština toliko prožeta kršanskim vrednotama, evanđeoskim vrednotama", ističe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Čuvamo li to, možemo svojim kršćanskim identitetom, kulturom i tradicijom biti obogaćenje zajednice europskih naroda i davati svoj doprinos, imati svoj identitet jer imamo svoju povijest i tradiciju i imamo što pokazati – naglašava nadbiskup Hranić. Program Đakovačkih vezova počeo je još 21. lipnja, no središnji dio programa započeo je prekjučer. 

I u Turističkoj zajednici Grada Đakova zadovoljno trljaju ruke. Za čitavo trajanje programa vezova, Đakovo je posjetilo oko 100 tisuća posjetitelja – navode oni. Među njima je i desetak influencera koji u organizaciji Hrvatske turističke zajednice borave u Slavoniji i Baranji, a neke od njih na društvenim mrežama prati više od jednog milijuna ljudi.

"Sigurno da treba pričekati još malo da vezovi završe, tad možemo vidjeti sukladno podacima evisitor sustava koliki je bio broj noćenja u usporedbi sa prošlom godinom. Prošle godine u odnosu na 2016. godinu imali smo povećanje više od 32% noćenja, govorim o ukupnoj godini. Nadamo se da će 2018-a biti ako ništa druga ista ili još bolja", kaže Marija Burek, direktorica ureda TZ grada Đakova. 

Program 52. Đakovačkih vezova nastavljen je poslijepodne nastupima folklornih skupina na pozornici u Strossmayerovom parku, konjičkim natjecanjima na hipodromu Državne ergele lipicanaca, završavaju večeras programom pod nazivom “Slavonijo, zemljo plemenita” , odnosno izborom najbolje nošenog narodnog ruha.