Osječko-baranjska

POZNATE I POJEDINOSTI PROJEKTA

Od jeseni kreće obnova kompleksa Tikveš

Na jesen ove godine trebala bi započeti obnova kompleksa Tikveš u Parku prirode Kopački rit u Baranji. Projektom je predviđena prenamjena i opremanje Novoga dvorca i Ladanjske kuće u prezentacijsko edukacijski centar. Ukupni troškovi projekta iznose gotovo 52 milijuna kuna, od čega 85 posto financira Europska unija, a ostalo hrvatska država. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je krajem prošle godine, a na početnoj konferenciji u Tikvešu predstavljene su pojedinosti projekta.

Od jeseni kreće obnova kompleksa Tikveš   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / STV

Neupitno je bogatstvo Baranje u njezinoj kulturnoj baštini, gastronomiji, ali i u prirodnim ljepotama i arhitekturi. Kompleks dvorca Tikveš pravi je turistički dragulj, ali već godinama vapi za obnovom. Zahvaljujući europskom programu promicanja održivog korištenja prirodne baštine u parkovima prirode ukazala se odlična prilika za to.

"Kroz ovaj projekt želimo obnoviti dvorce u kompleksu Tikveš, stari dvorac, novi dvorac s aneksom, na način da ih uredimo arhitektonski, građevinski, sve u stilu kako konzervatori su nam to naložili, s obzirom da se radi o kulturnom dobru, a unutrašnjost tih dvoraca u smislu interpretacije prirodne baštine i bioraznolikosti Kopačkog rita", kaže voditeljica projekta Vesna Hrvojević.

Izvana oba dvorca zadržat će izvorni oblik, dok će se njihove unutrašnjosti urediti kao suvremeni prezentacijsko-edukacijski prostori, u kojima će posjetitelji moći doživjeti sve aspekte Kopačkoga rita

"Dodatni benefiti ovoga projekta su svakako edukativni programi, edukacija je jedna od glavnoh misija Parka prirode Kopački rit, i upravo će oni omogućiti da ovo postane prostor, ne samo koji se posjećuje, nego zapravo gdje mladi, učenici, studenti, ali i dorasli dolaze i zapravo uče i o općenitim stvarima u prirodi", dodaje voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekta JUPP Kopački rit Ružica Marušić.

Obnovom i modernizacijom kompleksa u svakom slučaju povećat će se privlačnost za posjetitelje i tako omogućiti revitalizacija i razvoj jednoga od najvećih potencijala Parka i baranjskoga turizma.

"Osječko-baranjska županija, naravno, ako o nečemu govori, odnosno župan Ivan Anušić, to je kontinentalni turizam. Ovo ide u prilog toj tezi, naravno treba nam zagovor i hrvatske Vlade, jer dio novca će biti financiran i iz Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, prema tome dobra prilika da pokažemo na djelu da nismo verbalisti, da smo ljudi koji žele ostvariti projekte, koji će stvarno unaprijediti kontinentalni turizam", kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović.

Projekt se razvija planiranom dinamikom, pokrenuti su određeni postupci javne nabave i očekuje se kako bi se s konkretnim radovima moglo započeti još ove jeseni. Rok za provedbu projekta je do 2021. godine.