Osječko-baranjska

52. ĐAKOVAČKI VEZOVI

Mali vezovi pokazali da nema straha za budućnost narodnih običaja

Đakovački vezovi najvažnija su smotra hrvatskoga folklornog stvaralaštva i održavaju se po 52. put. Vikend uoči vrhunca ove manifestacije, tradicionalno su održani uvijek rado viđeni Mali vezovi. Najmlađi folkloraši pokazali su još jednom da nema straha za budućnost narodnih običaja.

Piše: Jelena Grgić / STV

Poput velikih, i mali su vezovi u povorci prošetali središtem Đakova uz pjesmu i svirku tamburice. Pogledom i pljeskom oduševljenja su ih pratili rodbina i prijatelji, ali i svi građani. Jer u vezovima sudjeluje čitav grad. Svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja.

Program se potom preselio u Strossmayerov park gdje je na ljetnoj pozornici nastupilo 30 dječjih folklornih skupina.

Nekima je ovo bio prvi nastup na vezovina, dok su drugi ovdje već „domaći“. No svi se slažu kako im je ovo dan za pamćenje.

I mladići kažu kako vole plesati i pjevati, a za vezove su se dakako i prikladno sredili.

U sklopu Malih vezova održane su i tradicijske radionice za djecu.

Đakovo je ”Srce Slavonije”. Grad bogate povijesti, ali i običaja koji se upravo Đakovačkim vezovima slave i čuvaju od zaborava.

"Smatramo da treba ulagati u djecu, u kulturu, u folkloru. Pokušali smo staviti naglasak na to, mislim da smo uspjeli. Idućih godina samo brže, više, jače", kaže gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Manifestacija je, poznato je, značajna i za razvoj turizma. Već dugi niz godina nose titulu top-događaja od strane Hrvatske turističke zajednice.

"U vrijeme Đakovačkih vezova u Đakovu se ne može naći slobodan smještajni kapacitet tako da mi upućujemo na susjedne gradove ne samo u Osječko-baranjskoj, nego i u Vukovarsko-srijemskoj i Brodasko-posavskoj županiji i tu leži važnost činjenice da cijela regija ima koristi od ove manifestacije, a mi volimo reći da se broj građana grada Đakova učetverostruči za vrijeme trajanja Đakovačkih vezova jer prema procjenama Policijske postaje Đakovo za vrijeme trajanje čitavog programa procjena je da kroz grad prođe 100.000 posjetitelja", ističe direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek.

A pred nama je vrhunac ove priredbe. Svečano otvorenje održat će se u petak ispred katedrale programom „Ovdje je moja domovina“. U subotu će nastupiti gostujuće skupine u Strossmayerovom parku.

Ako bude kao na Malim vezovima, zabave neće nedostajati.