Republika TV

BRANIMIR GLAVAŠ ZA N1

Nudili su mi da potpišem za referendum i nakon roka

Predsjednik HDSSB-a, Branimir Glavaš, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao aktualnu političku situaciju. Dotaknuo se referendumskih inicijativa, odnosa HDSSB-a i HDZ-a te odnosa premijera i predsjednice.

Piše: Republika.eu / N1

Što mislite, ima li šanse inicijativa Narod odlučuje doći do referenduma?

Ova inicijativa za sazivanje referenduma i jednog i drugog potpuno je legalna i legitimna i odražava volju jednog dijela naroda. Koliko mi je poznato prikupljeno je više od 400.000 potpisa, tako kažu organizatori, a na Saboru je da ih prebroji i utvrdi da ih ima dovoljno. Predug je rok od trenutka zaključivanja akcije do objavljivanja broja potpisa. Osobno imam iskustvo da je u tom intervalu od desetak, petnaest dana, ja nisam potpisao nijednu inicijativu, ne zato što nisam želio, nego u to vrijeme nisam prošao kroz lokacije gdje se nalazi neki od štandova, ali sam bio u situaciji da su mi aktivisti nudili da potpišem i 7 dana nakon što je istekao rok za prikupljanje potpisa za referendum, tako da postoji mogućnost da se veliki broj potpisa prikupljao i nakon što je završen rok. Na Saboru je da utvrdi je li sve spremno da se o toj inicijativi uopće raspravlja.

Najavljuju da sve pada na Ustavnom sudu...

Prateći tu tematiku i problematiku posljednjih mjesec dana, ima različitih stavova ustavnopravnih stručnjaka i takozvanih ustavnopravnih stručnjaka. Ja mogu reći svoje osobno, skromno, amatersko mišljenje. Tu postoje dileme, nitko ne osporava građanima da pokrenu inicijativu za pokretanje referenduma i da se on provede ukoliko Ustavni sud ocijeni da su pitanja zakonita i ustavna. Ako Ustavni sud ocijeni da su neka pitanja ili neki dijelovi neustavni, na njemu je da taj referendum praktički zaustavi. Moje mišljenje je da u ovoj inicijativi Narod odlučuje narod može pokrenuti inicijativu za održavanje referenduma, ali mislim da je to isključivo u nadležnosti Hrvatskog sabora i zastupnika - izabranih predstavnika naroda koji će raspraviti o toj problematici u Saboru i donijeti izmjene Izbornog zakona ili ne. To nije u nadležnosti onih koji su pokrenuli inicijativu. Sabor je jedini nadležan za donošenje izbornog zakonodavstva i vjerujem da će to tako završiti.

Digli ste ruku za Istanbulsku konvenciju. Kako to?

Ja kad sam pisao program HDSSB-a, koji je pisan još 2001. godine, a u ladici je bio sve do 2005. godine i mog razlaza s HDZ-om, HDSSB je politički pozicioniran u desni centar. Nikakva radikalna, ekstremna, isključiva desnica, to nije programski, a on ni u svom djelovanju to nije bio. Želim naglasiti da je HDZ politička stranka centra. Ovih dana vode se medijski prijepori i rasprave da je HDZ desni centar i da je Tuđman tako zamislio. HDZ nije stranka desnog centra prema Tuđmanovom nauku. On je 1989. godine pozicioniran kao stranka centra, ne desnog centra, nego centra i to je Tuđmanov plan kako HDZ treba bti pozicioniran.

Kako s odmakom gledate na rad HDZ-a?

Ja sam član vladajuće koalicije i parlamentarne većine i često sudjelujem na Klubu HDZ-a, gdje budu članovi drugih stranaka iz vladajuće koalicije. Premijer Plenković je pokazao da je maksimalno tolerantan, strpljiv u prihvaćanju različitih mišljenja, dozvoljava različita mišljenja unutar HDZ-a, da je tolerantan ako netko drugačije misli i nema tih osobina autokratskog vladara HDZ-a. Mislim da se to medijski malo prenapuhuje u smislu vršenja čistki unutar HDZ-a.

Kako komentirate odnos predsjednice i premijera?

U odnosima s predsjednicom i premijerom, predsjednica je tu pretjerala, ušla je u kampanju, a nije sigurna hoće li je HDZ podržati i pokazuje nesigurnost. To pokazuje svojim izjavama, neutemeljenim napadima na Vladu, usmjeravanjem otrovnih strelica prema Vladi. To je kampanja, PR koji je odabrala, jer smatra da je zadnji tajming jer se trudi pridobiti dio biračkog tijela koji je već izguibila. Premijer je puno smireniji i nema razloga da se upućuju kritike s Pantovčaka prema Vladi.

Izvor: N1