Osječko-baranjska

POKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Osječani opet ugasili motore, i odazvali se na prosvjed ''STOP rastu cijena goriva''

Građanska inicijativa "STOP rastu cijena goriva" pozvala je vozače u cijeloj Hrvatskoj da sudjeluju u prosvjednoj akciji za smanjivanje cijene goriva u srijedu od 15,30 do 16,30 sati gašenjem motora svojih vozila ondje gdje se zateknu u to vrijeme. Iako je MUP upozoravao da će kažnjavati prosvjednike koji će ugrožavati ili smetati normalnom odvijanju prometa, to vozače iz Osijeka nije omelo da opet pokažu svoje nezadovoljstvo!

Piše: Republika.eu / Hina

[17:00]
Točno u 16:30 vozači su se počeli zaustavljati usred kružnog toka. Građanska inicijativa "Stop rastu cijena goriva" odlučila je krenuti u veću akciju za spuštanje cijene goriva ispod 9 kuna i za snižavanje trošarine.

- "Moje su želje da se država popravi. Ovo nije prosvjed protiv goriva, gorivo je samo okidač. Ovo je prosvjed protiv 520 nepotrebnih općina, od toga je sigurno 350 nepotrebnih, mjesto 21 treba nam 5 županija, mjesto 5 milijuna uhljeba treba nam možda 50 tisuća djelatnika u javnoj službi. Zato je borba, nije borba zbog goriva, gorivo je najmanja stavka u cijeloj priči."

- "Nek je spuste ispod 9 kuna i to je to. Nije ovo jedini put da smo stali. Stat ćemo još."

- "Zato smo se borili. Zato smo se borili da imamo Hrvatsku."

- "U jednu ruku nam je ovo jedini način da općenito pokažemo da smo nezadovoljni, ne samo cijenama goriva nego cijelim stanjem u državi. Nemamo puno opcija, jedino ovakve akcije."

- "Upravo mi zapisuju podatke, pozvali su pauk da mi dignu auto tako da ćemo vidjet što će biti"

- "To je vjerojatno malo da nas zaplaše, ali eto, ne odustajemo."

Pauk koji je čekao u pripremi ušao je u kružni tok, ali nije mogao doći u poziciju podići automobil, pa je samo čekao do kraja prosvjeda da se može pomaknuti.

Policija je zapisivala podatke nekih vozača koji su se našli na kružnom toku, ali na licu mjesta nisu pisali kazne. Do općeg zastoja ovdje, ali ni dalje u gradu nije došlo jer je policija pred najavljenim mjestima za prosvjed preusmjeravala promet. U priopćenju inicijative stoji kako je ovo prvi korak u borbi za jeftiniju i održivu državu iz koje se ne bježi. A nakon sat vremena zastoja, promet je ponovno normalno nastavljen.

[13:57]
Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa, najavili su iz MUP-a te pozvali građane na poštivanje prometnih propisa koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike. 

Iz inicijative "STOP rastu cijena goriva" poručuju pak da oni ne organiziraju punktove niti građane, već pozivaju građane da na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor., a pritom ističu kako je važno da se osigura jedan prometni trak za nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Osim vozača osobnih automobila na sudjelovanje u akciji pozivaju i pješake, bicikliste, motoriste i vozače svih kategorija te napominju kako pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima.

Organizatori očekuju barem 10.000 vozila s ugašenim motorima

Nakon akcije upozorenja pod nazivom #ugasimotor održane u brojnim hrvatskim gradovima u trajanju od 10 minuta u petak, 15. lipnja, organizatori očekuju još veću i širu akciju, jer im se, kako tvrde, na stotine građana javlja da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima.

U prvome prosvjedu, prema policijskom izvješću, u blokadama hrvatskih prometnica sudjelovala su 2572 vozila, a organizatori danas očekuju barem 10.000 vozila s ugašenim motorima.

Upozoravaju da je Hrvatska među državama koje plaćaju najskuplje gorivo u Europi i da stoga traže odgovore na pitanja zašto su cijene goriva u Hrvatskoj toliko visoke, koliko naftne kompanije zarađuju podizanjem cijena i kakve su mogućnosti građana da se odupru daljnjem rastu cijena.

Policija je na upit Hine izvijestila kako će pratiti stanje na hrvatskim prometnicama kao što to inače čini te će, dođe do bilo kakvih zastoja, osigurati alternativne pravce, ako će to biti moguće.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa.

Neslužbeno se doznaje da su neki vozači nakon prošlog prosvjeda već dobili prekršajne prijave zbog nepropisnog parkiranja.