Osječko-baranjska

VOZAČIMA JE PREKIPJELO!

''Stop rastu cijena goriva'': prosvjed protiv visokih cijena goriva zaustavio promet i u Osijeku

Cijena benzina posljednjih tjedana ponovno je porasla iznad 10 kuna po litri. Svjesni kako su dobar dio te cijene razne trošarine i porezi građani su nezadovoljni. Inicijativa "Stop rastu cijena goriva" stoga je odlučila diljem Hrvatske pokrenuti akciju zaustavljanja prometa na 10 minuta. Evo kako je to u Osijeku zaživjelo.

Piše: Republika.eu

Kao što je i najavljeno, točno u 17 sati održan je prosvjed protiv visokih cijena goriva, i to po principu "staneš u 17 sati tamo gdje se nađeš, ugasiš auto na deset minuta".

Okupljeni u građanskoj inicijativi "Stop rastu cijena goriva" vozači su u petak u 17 sati automobilima blokirali promet diljem Hrvatske i tako na simboličan način pokazali da im je dosta plaćati (pre)skupo gorivo.

Pokazali su to Slavonci, i to duže od predviđenih 10 minuta!

Trenutačno je cijena Eurosupera 95 na većini benzinskih postaja oko 10 kuna i 28 lipa, a Eurodizela 9 kuna 80 lipa. 

Prostora za smanjenje ima jer trošarine su veće od minimalnih, iz maloprodajne cijene goriva u Hrvatskoj se financiraju ceste i željeznice.

Trošarina na bezolovni benzin u Hrvatskoj iznosi 3 kune i 15 lipa po litri dok je minimalna trošarina propisana direktivom Europske unije oko 2 kune i 66 lipa po litri.

Prema dojavama iz cijele Hrvatske prosvjed je uspio.

U galeriji pogledajte kako je bilo u Osijeku.