Društvo

LJUTI JER IH NIJE PRIMIO JANDROKOVIĆ

Narod odlučuje predali potpise za Referendume

Članovi Inicijative Narod odlučuje danas su u Saboru predali potpise koje su prikupljali za dva rederendumska pitanj, a koja se tiču izmjene izbornog sustava.

Inicijativa ''Narod odlučuje''predala je Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav.   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

Za svako od pitanja prikupili su po nešto više od 405, odnosno 407 tisuća potpisa, a prilikom primopredaje kutija s potpisima nije ih primio predsjednik, već tajnik Hrvatskog sabora.

Prema zgradi Sabora krenuli su s 38 kutija u rukama i pjesmom, a izišli ljuti jer ih nije primio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Natalija Kanački iz inicijative:

"Nego nas je primio gospodin tajnik Hrvatskog sabora i smatramo da taj podatak isto tako govori sve o tome kakvi su pritisci i kakva mišljenja politika radi na ovu inicijativu." 

Tijekom trajanja prikupljanja potpisa, u javnosti pojavile su se nejasnoće o tome što se točno želi postići referendumskim pitanjima, pa čak i među nekima koji su dali svoj potpis. Hrvoje Pende iz inicijative stoga pojašnjava.

"Sva ova dva referendumska pitanja i šest promjena koja one donose nastoje da u Hrvatsku uvede europske standarde izbornog sustava."

Ipak, inicijativi mnogi zamjeraju dio koji izravno zadire u prava nacionalnih manjina, odnosno dosadašnjem pravu u kojem mogu glasati o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Iz inicijative su se ovdje okomili na srpske predstavnike u Saboru. Konkretno Milorada Pupovca. Sanja Bilać iz inicijative kaže.

"Gospodin Milorad Pupovac, a vi kao novinari to istražite, ima manje od 14 posto Srba u Hrvatskoj. Prema tome pitanje je koliko je on legalni predstavnik srpske nacionalne manjine, a još više se postavlja pitanje - koliki ima legitimitet u ovom trenutku odlučivati o budućnosti Hrvatske."

Iako u Inicijativi tvrde da su prikupili dovoljno potpisa, da bi pitanja i izišla pred građane na referendum, svi potpisi se trebaju i službeno prebrojati, nakon čega će ustavni legitimitet pitanja provjeriti Ustavni sud.