Osječko-baranjska

NOVA PRAVILA ZA UPISE

Osječki vrtići popunjeni, nešto mjesta za upis djece ostalo je u Podravlju, Sarvašu i na Jugu 2

Kapaciteti osječkih vrtića popunjeni su. Nešto mjesta za upis djece ostalo je u Podravlju, Sarvašu i na Jugu 2. Roditelji koji su podnijeli zahtjeve, do 21. lipnja mogu doći potpisati ugovore u upravnoj zgradi ustanove Dječji vrtići. 127 je vrtićkih skupina djece, odnosno 3 više nego u ovoj pedagoškoj skupini. Pet je i novih odgajateljica.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Marin Ćurić / STV

Podneseno je 885 zahtjeva za upis djeteta u osječki vrtić. Ovoga puta vodilo se računa o mjestu stanovanja djeteta, pa je uvedeno reda u koji vrtić dijete može ići, ovisno o mjestu stanovanja – kaže ravnateljica Dječjih vrtića. No i po tom pravilu neki su vrtići bili preopterećeni.

"Tim roditeljima nažalost nismo mogli ove godine izići ususret, ali smo im ponudili alternativni objekt u nekom od naših gradskih vrtića, dio njih je prihvatio, dio njih je odustao, ovim putem molim roditelje za strpljenje, zato što pohađanje njihovog djeteta u taj alternativni vrtić trajat će samo jednu pedagošku godinu", rekla je ravnateljica 'Dječjih vrtića' Osijek Marija Štambuk Čabaj.

A podnošenjem zahtjeva nagodinu, imat će prednost pri upisu u onaj željeni, prvotno izabrani vrtić – kaže ravnateljica. Tijekom srpnja i kolovoza dežurat će 11 vrtića, a oni roditelji čija djeca tijekom ova dva mjeseca vrtić neće pohađati, već je poznato, neće plaćati uslugu. To će gradski proračun koštati realno oko 700 tisuća, kazao je predsjednik Gradskog vijeća, Željko Požega. Procjenjuje se kako je riječ o oko 2000 roditelja. A uvjeti za besplatan vrtić imaju roditelji koji imaju primanja ispod 1000 kuna, također roditelji koji imaju treće dijete u vrtiću i oni sa trećim djetetom u obitelji također imaju mogućnost besplatnog boravka djeteta u vrtiću – podsjetila je ravnateljica.

"Dijete čija oba roditelja nisu zaposlena, je li istina da ne mogu ostvariti pravo na vrtić? - Mogu, ako ima mjesta. To je dijete koje ide za nula kuna u vrtić, znači omogućen mu je polazak vrtića bez plaćanja, ali ga se upisuje ukoliko u određenom objektu ima mjesta. Takvoj djeci se nudi onda objekt u kojem ima mjesta, to može biti objekt, prvi njegov izbor ili bilo koji drugi objekt, e sad na roditeljima je da li to mogu odraditi, mogu li dijete voditi u ponuđeni objekt", dodaje ravnateljica.

Podatke o tome koliko je takve djece, ustanova će imati po potpunom završetku procesa upisa. Program za rad po Montessori načelima trenutačno je na verifikaciji u ministarstvu, a po njezinom dobivanju, pokrenut će se takva skupina, izvijestila je ravnateljica. Nakon završetka trogodišnje edukacije odgojiteljica, a trenutačno se prikupljaju prijave, Osijek bi trebao dobiti i vrtić po waldorfskoj pedagogiji.