Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Ostali su Osječani sami bez raskoši i u siromaštvu

"Sada kada je otišla Osječani su odahnuli. Ponovno hodaju zakrpanim gradskim ulicama, nema više crnih automobila, blještavila, a niti su svoja očekivanja usmjerili prema Vladi. Usmjerili su ga k autobusnom kolodvoru i semaforu što objavljuje točno vrijeme za odlazak u Osječana u Frankfurt - München. Ostali su Osječani sami bez raskoši i u siromaštvu", kaže prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni te zaključuje: "Naviknuti na nesposobnu osječku vlast, koja ih je zadnjih 5 godina i dovela u jadno stanje, građani čak niti ne prepričavaju sadržaj iz tog nametnutog boravka predsjednice."

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Kaže premijer: "Malo me čudi predsjednica". Kada sve pročitam što kažu jedno drugome 'malo me čudi premijer'? Pitate se zašto? Pa, sve ide dobro? Svi podatci pokazuju mali ali ipak pozitivni trend rasta. Suglasan sam. Ali, taj i takav rast od 2,8 posto svrstao nas je nešto malo iznad Engleske i Rumunjske. Ali nam je i dodijelio status druge zemlje po siromaštvu u EU, odmah iza Rumunjske.

Hrvatskoj treba rast od 10 % godišnje, a ne 2,5/2,8%. Mi nismo na dnu, mi smo dno, ne(!) dna, bez kraja? Jedino što nas još može plašiti jest činjenica da niti jedna kriza dna nema, može se još ponirati.

Gledam našu 'predsjednicu' raskošnu i sva u vedrini i zadovoljstvu, usprkos činjenici da je okružena blještavilom što su ga pripremili domaćini, Osječko-baranjska županija i grad Osijek.. Mjesecima će domaćini osjećati troškove boravka predsjednice. Ona i njezina svita 'sjajni i raskošni', a Osječani izašli na ulicu siromašni. Tako sva sjajna i raskošna, sa zavodljivim pogledom i osmjehom, posve je potisnula demografsko urušavanje Osijeka.

Nezabilježena politika urušavanja, nekada snažnog gospodarstva i urbanizma, snažno se odrazila upravo na Osijeku. 

Osijek i Osječko-baranjska županija, do njezinog su dolaska, bili zanemareni od Vlade ali i od realnog javnog, kulturnog, sveučilišnog i političkog života u zemlji. 

Odmah moram izdvojiti da je župan u svom govoru na svečanosti 'Dana županije' (02.06. 2018.) jasno naglasio razvojne projekte s kojima on pokušava riješiti postojeće nazadovanje svih gradova i sela, gospodarstva, kulture, Sveučilišta i etc. Župan je imao razvojni govor. Moram priznati cijelo jedno desetljeće nisam imao priliku slušati realniji govor o razvojnim pitanjima Županije.

Ministrica za regionalni razvoj u svom je fantazmagoričnom govoru zapljusnula sve uzvanike s milijardama kuna što ih ona i Vlada žele uložiti u Osijek, Osječko-baranjsku županiju, Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem. Neartikulirana ministrica mantra s cca 6 mlrd od 18 mlrd kuna namjenskih novaca. Niti ne sanja da je samo za desetljećima urušavani grad Osijek potrebno, za pokretanje njegovog urbanog i gospodarstvenog rasta i razvoja, preko 3 mlrd eura. Kada se čulo narečene iznose novca u redovima uzvanika mogla se zamijetiti nevjerica, čak i komentar: "Pa, zašto se onda ovdje nazaduje uz toliko novca?". Ali, ministrica se ne zaustavlja. Suprotivo, uz pleonazam nezaustavljivo koristi, od ministra vojnog često rabljeni termin 'sinergija. Sinergija, pa sinergija i samo sinergija. 

Na kraju je za govornicu HNK stala predsjednica. Nije se željela ponavljati, te je uzvanicima upriličila malo unovljeni govor. Neprekidno je ponavljala kako zemlja ima mnoštvo notornih problema vezanih za rast i razvoj, demografiju i politiku zemlje. Zapravo, predsjednica se nikako nije mogla skoncentrirati na okvir njezine državne i političke nadležnosti. Ona prigovara Vladi iz Osijeka da ne radi dobro ali zaboravlja da je folklorni način druženja s narodom Osječko-baranjske županije i građanima Osijeka već viđen. I prin Charles i Camille Parker Bowles su probali dosta lokalnih specijaliteta. Razlika je u tome što princ Charles nikoga nije imao nakanu prozivati. Jedno je sigurno, nakon njihove posjete sklopljeni su neki poslovi i ostvareni su određeni prihodi. Predsjednica, ona je dosta troškova ostvarila, opet na račun proračuna ali nije zabilježena niti jedna poslovna suradnja, samo kritika Vladi za narativ njihova vladanja. Sada kada je otišla Osječani su odahnuli. Ponovno hodaju zakrpanim gradskim ulicama, nema više crnih automobila, blještavila, a niti su svoja očekivanja usmjerili prema Vladi. Usmjerili su ga k autobusnom kolodvoru i semaforu što objavljuje točno vrijeme za odlazak u Osječana u Frankfurt - München. Ostali su Osječani sami bez raskoši i u siromaštvu. 

Naviknuti na nesposobnu osječku vlast, koja ih je zadnjih 5 godina i dovela u jadno stanje, građani čak niti ne prepričavaju sadržaj iz tog nametnutog boravka predsjednice. Nikakve koristi od posjete predsjednice Osijeku i šire. Uostalom, taj je posjet iskorišten da se iz pristojne udaljenosti od Zagreba, iz zaostalog u rastu i razvoju Osijeka i Županije, usmjeri kritika prema Vladi. Kritiku Vladi predsjednica javno iznosi, a pored nje stoji gradonačelnik i njezin savjetnik i pregovarač za 'utvrđivanje broja nestalih civila i branitelja'. Upravo su gradonačelnik, sav nasmijan i ozaren, uz Vladu i osječke koalicijske stranke, iz kojih je i on odabrao svoje savjetnike, vinovnici posvemašnjeg urbanog, demografskog i gospodarstvenog urušavanja grada. Tome urušavanju treba dodati paralizirano od partitokrata Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku. Toliko nepravdi, klijentelizma i nepotizma na jednom malom Sveučilištu, a nitko niti riječi. Borasova sjena vođenja Zagrebačkog sveučilišta raširila se na Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku. Na kakv način su ta dva rektora birana na takav isti način od njih treba očekivati da sudjeluju u rekonstituciji hrvatskog društva i države. Za sada niti jednog od ta dva Sveučilišta nema među 2000 poznatih sveučilišta u Svijetu? Dobro! Pustimo sada tu raščlanbu i ostavimo je za drugi put.

Vratimo našu pozornost predsjednici. Niti u jednom trenutku predsjednica ne okreće svoj pogled i kritiku gradonačelniku čiji je grad Osijek jedan od vodećih hrvatskih gradova u kome se događa nezabilježena depopulacija. Ne! Ona okreće svoj kritički pogled i komentar prema licu premijera? Pri tom predsjednica zaboravlja da njezin aktualni savjetnik i gradonačelnik 5 godina nije prstom maknuo da se zaustavi nezabilježeno u povijesti urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje Osijeka. Osijek je grad koga njegova gradska politička vlast krpa i to po modelu 'razbijene boce tinte'. Taj model je poznat jer osječke zgrade, ulice i nogostupi sliče 'slavonskom sokaku'. Dostatno je prošetati ulicama grada i odmah ćete razabrati da su ulice i nogostupi u katastrofalno lošem stanju. Posebno je skandalozna Županijska ulica. Nažalost ta ulica nije još medijski predstavljena hrvatskoj i europskoj javnosti. Kada bude, probudit će veliku pozornost javnosti jer nigdje vani niti u zemlji nisam imao prigodu šetati središtem grada unutar koga je jedna ulica napola uređena. Druga polovina je 'oranica' i kao da iz te ruševine kao logični nastavak niče reprezentativna zgrada Županije koja se urušava. U tom ambijentu urušavanja dostatno je samo podići pogled prema HNK, hrvatskoj nacionalnoj kazališnoj kući, i odmah se zapaža da je njezina fasada u jadnom stanju, a nalazi se na dijelu polovice uređene(?) Županijske ulice.

I sad, predsjednica je iz zgrade Županije pored Sokolske garde, što su ih postrojili u njezinu čast, prošetala preko te jadne ulice do HNK. Znate što? Sve mi je to odiozno.

U cijelom tom osječkom rašomonu svidjelo mi se decentno ponašanje Župana koji niti jednim gestom nije pokazao da se divi predsjednici. Bravo! 'Pače, on je imao izraz na licu zaposlenog čovjeka kome teško pada ta osobna politička promocija predsjednice. Župan je posve razumio da se je predsjednica koristila svojim izgledom i praznim govorima da bi napadala Vladu zbog loše demografske politike ali je pri tome izostavila da se politički kritika uputi i aktualnom gradonačelniku koji još uvijek ne primjećuje da je u gradu sve manje tisuća Osječana. Ukoliko je zbog izbora pokušala svojim raskošnim izdanjem dodatno osvojiti Slavonce i Baranjce, a sve to zbog izbora, tada treba zaključiti da je najveći dio birača već iselilo iz Osijeka. 

Vrijednost domaće poljoprivredne proizvodnje 90-ih je godina iznosila 32 milijarde kuna, a 2016. samo 15, 5 milijardi, istovremeno, u poljoprivredu je plasirano oko 40 milijardi kuna poticaja, pa se s pravom možemo zapitati kako je moguće da smo proizvodnju uspjeli prepoloviti, rekla je predsjednica na sastanku s predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG). E', to je dobro zapažanje. Samo da odgovor ne izostane?

U medijima je njezin posjet zabilježen salvom opisanih kritika i drugih razmišljanja glede političke svrhe njezinoga posjeta Osijeku i Županiji. Novinar Jutarnjeg Boris Vlašić vrlo slikovito opisuje njezinu posjetu: "Predsjednica se ponaša kao Barbie u Disneylandu. Uzela je demografiju s police i rekla - to je naš dnevni red. To se tako ne radi. Kako bi izgledala ta sjednica Vlade pa postoji ministarstvo koje se bavi time. To je vječna tema, imamo ih tako puno. Ne čini mi se da je predsjednica dobro napravila, trebalo bi vidjeti što je imala u glavi, koje su ideje".

Da, upravo je to tako! Bitno je imati 'ideju u glavi' jer svaka ideja je dobra ukoliko je vrijeme sazrelo. Je li je njezina ideja posve sazrela? Ne čini li se da je problem depopulacije koji je posebno istaknula kao kritiku nedostatno artikuliran? Zašto? Zato što je iznesen kao kritika vlasti i Vladi i zato što je premijer sklon trivijalizirati sve što se u zemlji iznese kao kritika na rad njegove Vlade. 

Smeta mi što se Predsjednica odlučila svoju kritiku dati iz Osijeka okružena političarima koji o demografiji 'pojma nemaju', baš kao i aktualna ministrica demografije u Vladi. Predsjednica je došla u Osijek u kome djeluje, više ne tako mlado, Sveučilište J. J. Strossmayera i nitko da se sjetio pozvati nas, što smo na problem depopulacije počeli ukazivati pišući tekstove po portalima još od 2014. godine, da nadopunimo njezino znanje s podacima o fatalnom narušavanju socijalno-ekonomijske strukture stanovništva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. 

Baš zbog toga je njezina kritika Vladi sličila na predizbornu kampanju.

Prof. Nedeljko Bosanac

Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.