Ostalo

TJEDNI PREGLED

Presuda Zdravku Mamiću obilježila tjedan

Tjedan iz kojeg polako izlazimo obilježila je prije svega presuda Zdravku Mamiću koji ju je dočekao "preko granice", gdje do daljnjega i ostaje. Kroz tjedan je "prošetala" kolegica Marinela Ruškovački.

Zdravko Mamić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Dva dana uoči presude za izvlačenje više od 116 milijuna kuna iz Dinama, Zdravko Mamić iznio je teške optužbe na račun bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana. Novinarima je podijelio navodnu SMS prepisku Cvitana sa suradnicima iz USKOK-a i članom sudskog vijeća, iz koje se navodno vidi da je Cvitan pritiskao sud da donese osuđujuću presudu. Dan nakon toga otišao je.

Prešao je granicu sa susjednom BiH i smjestio se u Međugorju. Bivšem čelniku i sadašnjem savjetniku NK Dinama Zdravku Mamiću, njegovu bratu Zoranu, bivšem direktoru kluba Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru sudac Županijskog suda u Osijeku, Darko Krušlin u prvostupanjskoj presudi dosudio je u srijedu ukupno 18 godina i 7 mjeseci zatvora...

"Osuđujem je na jedinstvene kazne zatvora i to prvooptuženog Milana Pernara u trajanju od četiri godine i dva mjeseca, drugooptuženog Zdravka Mamića u trajanju od šest godina i šest mjeseci, trećeoptuženog Zorana Mamića u trajanju od četiri godine i 11 mjeseci, dok drugooptuženog Damira Vrbanovića za kazneno djelo iz točke tri temeljem članka 246 osuđujem na kaznu zatvora u trajanju od tri godine."

Mamić bi prema tome bi po našem zakonu odmah morao biti prebačen u zatvor, odmah je regirao i poslao poruku, kako je rekao, "monstrumima koji su mu sve napakirali"...

"Vijeće je samo vrh sante i jedan krak...i ja ću se pobrinuti u obrani mene osobno, moje obitelji i časti moje i Dinama da ti ljudi nemirno spavaju, a na kraju i završe u zatvoru. Ovako drsko presuditi čovjeka, nevinoga, e ti monstrumi neće od danas mirno spavati."

Sada se čeka pravomoćna presuda. U slučaju da ona bude osuđujuća na temelju međudržavnog ugovora on bi ju mogao izdržavati i kod susjeda, no do tada može biti miran.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaključila je početkom tjedna posjet Osječko - baranjskoj županiji kojeg su obilježile su kritike radu Vlade. Kao nastavak sukoba s Banskim dvorima tumači se i predsjedničina otvorena podrška referendumskoj inicijativi za izmjenu izbornog sustava. Mnogi smatraju da je predsjednica počela s povlačenjem poteza za osvajanje drugog mandata.

Dok je premijer Plenković odbio njezin zahtjev da održe zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije i blokiranih, ona je odlučila svoje mjere predstaviti sama. Učinit će to sutra.A članovi inicijative Narod odlučuje poručili su da imaju više od 400 tisuća potpisa za svoj referendum. Mnoge kritike koje kažu da pitanja nisu u skladu s Ustavom, odbacuju. Zvonimir Troskot...

"Očekujemo od Vlade i Sabora da raspišu referendum do rujna 2018. godine", poručio je Troskot.

Ospica je sve više. Na dubrovačkom području sedam je osoba zaraženo ospicama, dok se kod još jedne žene sumnja na ospice. Prvi slučaj potvrđen je kod muškarca iz Stona još 25. svibnja. Ministar zdravstva, Milan Kujundžić...

"Sve više od tri može se nazvati epidemijom, međutim to je relativno mali broj, ali i broj koji zabrinjava", smatra ministar.

Na prijedlog šefa stranke Andreja Plenkovića, Predsjedništvo HDZ-a smijenilo je političkog tajnika Davora Ivu Stiera i međunarodnog tajnika Miru Kovača. Stier i Kovač dulje vrijeme Plenkoviću su oporba u HDZ-u. Obojica su nakon razrješenja neizravno iskazali ambiciju da i sami, kad za to dođe prilika, preuzmu mjesto predsjednika stranke.

"Ja ne isključujem nikakvu mogućnost" "Nakon Hrvatske dolazi HDZ, a nakon HDZ-a Miro Kovač. Ja ću se tako ponašati."

Buknula je u ovom tjednu i afera oko telefonskog razgovora u kojemu je ministar branitelja Tomo Medved prijetio novinaru portala Index Vojislavu Mazzoccu. Ministar je novinara nazvao nakon napisa da mu je sin preko veze zaposlen u tvrtki AKD, koja je dobila posao zaštite ministarstva branitelja. Nakon objave da je novinaru kazao da će se u njemu probuditi vojnički duh nastavi li pisati o njegovom sinu, ministar tvrdi....

"Naglašavam, nisam prijetio", poruka je ministra.

Mazzocco ga je za prijetnje prijavio policiji.

"Policija je zaprimila moju prijavu, međutim nikakve povratne informacije od njih nemam, rekli su da će najvjerojatnije obaviti razgovor s ministrom", rekao nam je Mazzocco.

Dok vladajući brane reforme, a oporba ih kritizira zbog neprovođenja, mjesečno istraživanje "CRO Demoskop" pokazalo je da se nastavlja pad popularnosti HDZ-a i SDP-a. SDP-ovce sve više sustiže Živi zid koji je u zadnjih godinu dana narastao za čak sedam posto. SDP je krenuo i u izbore na kojim bira čelnike lokalnih ogranaka. Najzanimljivija bitka je ona za Zagreb, pet je kandidata, glasa se danas po principu jedan član- jedan glas. Ako se pobjednik ne iskristalizira danas, u drugi krug će za tjedan dana dvoje koji osvoje najviše glasova.

Bliži se rok za postizanje nagodbe u Agrokoru. Koncern je objavio nove procjene vrijednosti poslovanja tvrtki unutar koncerna. Prema objavljenim podacima ukupna vrijednost Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj procijenjena na dvije milijarde eura s kompanijama izvan Hrvatske, ukupna je vrijednost procijenjena na oko 2,5 milijardi eura, što je tri puta manje od duga.

Maturanti su nakon nedavno "odrađene" norijade počeli s polaganjem državne mature. Konačni razultati bit će poznati sredinom srpnja, a istraživanje je pokazalo da većina njih želi studirati, no zabrinjava gdje se vide u budućnosti.Voditelj projekta, Boris Jokić.

"Među 20 % najuspješnijih učenika, 52,3 % učenika svoju budućnost 2037.godine vidi izvan Republike Hrvatske", pojasnio je Jokić.

Sve je spremno za povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe, Kim Jong Una. Obojica su već na putu u Singapur gdje će se sastati utorak u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu.

U Zagrebu je pod geslom "Da nam živi,živi rod" u organizaciji ZG Pridea održana 17. Povorka ponosa. Organizatori ističu da je u povorci bilo više od 10 tisuća osoba, a sve je prošlo bez ikakvih incidenata. Vladi su upućeni zahtjevi:omogućavanje sklapanja građanskih brakova bez obzira na spol i rod, te da se ženama da pravo slobode odluče želi li roditi ili ne.

S puno tuge, ali i puno ljubavi i poštovanja ovoga tjedna na zagrebačkom Mirogoju od kolegice, urednice i reporterke Nove TV Tatjane Krajač oprostili su se njezini najbliži te brojni kolege novinari i osobe iz političkog života. Jedna od najcjenjenijih i najprepoznatljivijih hrvatskih novinarki preminula je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti.