Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Predsjednica optužuje, premijer smjenjuje, Mamić prijeti, pravosuđe zabrinjava, a u Osijeku i dalje piju krv!

Bila nam je predsjednica i otišla. I ništa konkretno nismo čuli, a što bi pomoglo da povjerujemo kako će nam možda jednoga dana biti bolje. I činilo se da predsjednici i nije bilo važno gdje je, već je ispred svega bila kritika premijeru i Vladi. Kao da se predsjednica odjednom probudila iz dubokog sna i shvatila da ništa ne valja. No, ne samo da je napala aktualnu vlast, već je dala do znanja kako je za referendum o izmjeni izbornog zakona, a uz sve to i pohvalila Mostovce.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Antonija Tomasović

Vrlo čudno i matematički nelogično, jer HDZ i dalje ima oko 25 posto potpore birača, a Most 7 posto. Pa, ako predsjednica misli skupljati glasove za idući mandat, onda joj račun baš i nije dobar. Osim ako nije nešto drugo u pitanju. Ono na što mi mislimo je da predsjednica možda više ne želi biti predsjednica svih građana Hrvatske, već premijerka. A ako to želi, onda je logičan njen napad na vlast i premijera i iznenadna potpora Mostu.

Možda je predsjednici dosadilo putovati Hrvatskom i obećavati ono što ne može izvršiti, jer za to, ako bi i željela, nema ovlasti, pa je stoga odlučila promijeniti put. No, do izbora je još dosta vremena... pa ćemo tek vidjeti što će se dogoditi, pa i to hoće li protukandidat predsjednici, ako ipak poželi ostati na toj dužnosti, biti bivši premijer Zoran Milanović kako se jedno vrijeme kalkuliralo.  

A da u HDZ-u baš sve i ne štima priča se već dugo, prije svega zbog navodne desne struje koja baš i nije sklona Plenkoviću, a u prilog tome ide i prošlotjedna smjena Mire Kovača koji više nije međunarodni tajnik stranke, te Davora Ive Stiera koji je maknut s funkcije političkog tajnika.

Obojica su ostala u HDZ-u, a koliko dugo vidjet ćemo, kao što ćemo i vidjeti hoće li Plenković uspjeti odoljeti protivničkim udarima u vlastitoj stranci jer kako se izbori budu bližili zasigurno će ih biti sve više, kao i vaganja što učiniti kako bi što duže ostali u foteljama.

Bivši čelnik NK Dinamo Zdravko Mamić osuđen je na šest godina i šest mjeseci zatvora, a osuđujuće presude dobili su i njegov brat Zoran te Milan Pernar i Damir Vrbanović.

Inače, Mamiću se zajedno sa navedenima sudilo za  izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz kluba te štetu proračunu od 12,2 milijuna kuna,

A samo dva dana prije presude Mamić je optužio bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu, a dan prije izricanja presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu.

Oglasio se i DORH koji je odbacio sve Mamićeve navode.

I na kraju dogodilo se ono što se dogodilo previše puta do sada. Ponovo je probuđena sumnja u hrvatsko pravosuđe. Za početak, kako je moguće da čovjek kojem nad glavom visi presuda preko 5 godina zatvora, večer prije njezinog izricanja bez problema prijeđe državnu granicu. I još puno, puno nelogičnosti, a ono što je najgore što se u ovom slučaju, ali mnogima prije njega, nadvija opasna slika o hrvatskom pravosuđu i ovoj državi te ispada da nećeš biti osuđen zbog toga što si počinio kazneno djelo već zbog toga što si nekome, dovoljno moćnom stao na žulj. Pa su tako u ovoj Lijepoj našoj politički montirani procesi najčešće riječi koje se povezuju sa suđenjima, bila presuda osuđujuća ili oslobađajuća.

A u našem dvorištu održana je još jedna sjednica Gradskog vijeća grada Osijeka. I očekivano, ništa senzacionalno. Oporba i vladajući i dalje su u velikoj ljubavi, pa tako kritike gotovo da i nije bilo. Pomislio bi čovjek da živimo u idiličnom gradu bez ikakvih problema pa nitko nema primjedbi. A s nama drugima koji umjesto idile vidimo prazan i prljav grad zasigurno nešto nije u redu.

A u tom gradu caruju i komarci. No njih će gradonačelnik Vrkić srediti - najavio je aviotretiranje. No, i napomenuo kako će to zaprašivanje građane koštati milijun kuna i da će mu biti izrazito žao ako dva ili tri dana nakon tretmana puhne vjetar iz Baranje i komarci se vrate.

I tako će Osječani čini se baciti novac u vjetar. Al' nema veze, pa bacaju ga već godinama. Jer godinama skupo plaćamo birokratski aparat, neke političare i njihove uhljebe, propale projekte, pa onda ovih milijun kuna i ne zvuči previše, ako ćemo se tako barem nakratko riješiti bar i jednih krvopija.

Antonija Tomasović