EU

POTEŠKOĆE U FORMIRANJU VLADE

Janša relativni pobjednik parlamentarnih izbora

Bivši premijer Janez Janša osvojio je na parlamentarnim izborima sa svojom Slovenskom demokratskom strankom relativnu većinu u novom sazivu slovenskog parlamenta, ali je svjestan da će imati poteškoća u formiranju vlade.

SLO   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila je 25,02 posto glasova, pokazuju rezultati koje je nakon prebrojanih više od 99 posto glasova objavilo državno izborno povjerenstvo. Na drugom je mjestu Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 12,6 posto glasova, a slijede Socijalni demokrati (SD) s 9,94, Stranka modernog centra (SMC) s 9,74, Ljevica (L) s 9,23 i demokršćanska Nova Slovenija (NSI) sa 7,15 posto glasova.

"Sve što smo govorili u kampanji ostaje naša obveza. Slovenska demokratska stranka je otvorena za suradnju, Sloveniji je suradnja potrebna. Naša vrata su otvorena za razgovore i koalicije", rekao je Janša.

Janša je rekao i kako se vidi kao nesporni pobjednik izbora jer je dobio dvostruko više glasova od Liste Marjana Šarca, koji je zadovoljan uspjehom svoje liste.

"Za stranku koja do sad nije bila u parlamentu ovo je velik uspjeh kojem se veselimo", rekao je Šarec.

Na parlamentarnim izborima u Sloveniji glasovalo je 51,72 posto od ukupnog broja birača, a novi saziv slovenskog parlamenta trebao bi se na konstitutivnoj sjednici sastati početkom druge polovice mjeseca.