Osječko-baranjska

OSJEČKI SDP

''Teško je oprati ruke koje su barem jednom uprljane korupcijom''

Gradska organizacija SDP-a Osijeka održala je danas konferenciju za novinare, a na temu borbe protiv korupcije.

Gradska organizacija SDP-a Osijeka održala je danas konferenciju za novinare, a na temu borbe protiv korupcije   FOTO:SDP
Piše: Republika.eu

„Naše je društvo neka vrsta tekuće vrpce za proizvodnju korupcijskih skandala, ali još uvijek nije pronašlo načina kako konkretno i učinkovito iskorjenjivati posljedice korupcije. Ne možemo ignorirati činjenice da građani već dvadesetak godina u javnim ispitivanjima u sam vrh najvećih problema ovoga društva ubrajaju korupciju, nezaposlenost i izravan utjecaj nacionalne izvršne vlasti na korupciju i nezaposlenost. To je posve logično, jer je upravo korupcija ishodište cijelog niza najvećih problema društva - a u novije vrijeme korupcija je i jedan od razloga zbog kojeg dio građana odlazi nove životne šanse tražiti u inozemstvu. Bez obzira koliko se zaklinjali u teško izboreni suverenitet i nacionalne simbole, mi danas živimo u državi u kojoj je korupcija zapravo svakodnevica gotovo u svim sferama javnoga života. Naše je društvo postalo specijalizirano za stalnu proizvodnju korupcijskih skandala i istovremeno je dokazano nemoćno da se konkretno i učinkovito bori s posljedicama korupcije. Evo kako to u Hrvatskoj ide. Najveći domaći gospodarski sustav - Agrokor - izrastao je na korupciji i gotovo je urušio cijelu hrvatsku ekonomiju. Potom je tijekom akcije saniranja štete i spašavanja hrvatske ekonomije u samom središtu tih aktivnosti ponovo proplamsala korupcija, pa je najprije stradao jedan izvanredni upravitelj Agrokora, a vrlo brzo poslije toga i ministrica/potpredsjednica Vlade koja je vodila operacije. Naravno da nam ne može biti bolje kad posljedice jedne korupcije rješavaju korumpirani ljudi kojima je primarni cilj pod krinkom sređivanja stanja zapravo razvijati nove sustave korumpiranih hobotnica. I to se radi pred očima cijele nacije, uživo i u kontinuitetu. Gledajući neučinkovitost na toj razini, građani često tiho i u drugi plan guraju osobna iskustva s korupcijama na svojoj razini - natječaje za zapošljavanje, natječaje za poslovne projekte, upise djece u vrtiće i škole, iskustva sa sudskih hodnika, interesne grupacije koje su premrežile lokalne zajednice i isključile i njih i njihovu djecu iz bilo kakvih šansi da u slobodnoj konkurenciji izbore bolji životni standard. Danas baš svatko ima osnovne informacije o korupcijskim pojavama u susjedstvu. Bolest je doprla do svakog građanina. I zadnji je trenutak da se označi krajnja točka, granica preko koje više ne ide. Mi mislimo da imamo dobar plan kako suzbijati korupciju na lokalnoj razini", rekao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Osijek Boris Piližota dodavši kako će u budućem radu dati sve od sebe da Osijek bude - grad nulte tolerancije na korupciju.

Hrvoje Kučan predstavio je iskustva iz sektora gospodarenja gradskom imovinom, jer je to, rečeno je, prostor u kojem koruptivni udari nisu rijetkost, a potom je predstavio plan rada koji će takve udare u budućnosti pokušati zaustaviti.

Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko pravne odnose najmlađi je odjel u sklopu Gradske uprave i djeluje od početka 2018. god. Formiran je sa svrhom objedinjavanja kompletne imovine u vlasništvu Grada Osijeka, kojih grad samo u vidu stanova i poslovnih prostora ima preko tisuću (758 stanova i 320 poslovnih prostora). Smatramo kako su nam zakoni vrlo dobri, ali je problem po našem mišljenju što se ne primjenjuju, sudska praksa je vrlo neujednačena, pa čak i na razini Ustavnog suda. Kako na razini države tako i gradske uprave protiv korupcije i klijentelizma trebamo se boriti transparentnošću, odgovornošću i kaznenim progonom. Mjere koje provodi Grad Osijek su strogo postupanje sukladno zakonima i aktima Grada Osijeka kojima se u pravilu propisuje raspolaganje nekretninama temeljem Javnog natječaja i uz naknadu koja odgovara tržišnoj vrijednosti ( utvrđuje se procjenom ovlaštenog sudskog vještaka ). Vrlo važno je za napomenuti da za bilo koju vrstu raspolaganja imovinom Grada Osijeka u vrijednosti preko 1.000.000,00 kuna suglasnost mora dati Gradsko vijeće Grada Osijeka, što je također dodatni mehanizam sprečavanja potencijalno sumnjivih radnji. Transparentnost postupanja vidljiva je i u segmentu omogućavanja građanima Osijeka na pristup informacijama, na način da Grad Osijek putem medija, dnevnih listova i svojih internet stranica objavljuje sve natječaje i druge podatke te postupke vezane za raspolaganje nekretninama. Na web stranicama Grada Osijeka objavljen je djelokrug Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose s popisom svih djelatnika i kontakt telefonskim brojevima, popis svih propisa i obrazaca za podnošenje zahtjeva koji se primjenjuju u radu odjela kao i kompletna lista kandidata za davanje gradskih stanova u najam. Treba prvenstveno utjecati na svijest građana odnosno na njihovo shvaćanje da se određene radnje ne smiju činiti – jer uvijek je začetnik nekog procesa čovjek, a ne zakon, sud ili nešto drugo. Upravo zato je i formiran novi Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose kako bi svi djelatnici, imovina i procesi vezani uz nju egzistirali na jednom mjestu", rekao je pročelnik Upravnog odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko - pravne odnose Grada Osijeka Hrvoje Kučan.