Razno

KRALJEVSKO VJENČANJE

Brak Meghan Markle i princa Harryja simbol moderne Britanije

Britanski princ Harry i američka glumica Meghan Markle vjenčali su se u subotu u kapeli dvorca Windsor u nazočnosti britanske kraljevske obitelji i brojnih uzvanika.

Kraljevsko vjenčanje   FOTO:Screnshoot YouTube
Piše: HINA

 Meghan je došla u kapelu sv. Jurja iz 15. stoljeća sama u bijeloj vjenčanici dugih rukava prekrivena dugim velom na kojemu je izvezeno cvijeće predstavljalo sve 53 zemlje Commonwealtha, a do oltara ju je dopratio mladoženjin otac princ Charles.

Nakon što su razmijenili zavjete i obećali da će se voljeti "dok ih smrt ne rastavi", Harry (33), šesti u redu za nasljedstvo britanskog prijestolja, stavio je Merkel na prst prsten od velškog zlata, dok je njegov od platine.

"U Božjem prisustvu i pred ovom kongregacijom, Harry i Meghan su dali svoj pristanak i razmijenili bračne zavjete", rekao je kanterberijski nadbiskup Justin Welby.

"Proglasili su svoj brak primanjem za ruke i razmjenom prstena. Prema tome proglašavam ih mužem i ženom", rekao je.

Markle je tri godine starija od Harryja, a rođena je i odrasla u Los Angelesu.

Upoznali su se na spoju naslijepo 2016. i zaljubili u šatoru pod zvijezdama u Bocvani.

Ovim brakom, Markle je unijela duh modernosti i dašak holivudskog glamura u 1066 godina staru britansku monarhiju. 

Princ Harry je u subotu od kraljice dobio titulu vojvode od Sussexa i Meghan je udajom za njega postala vojvotkinja od Sussexa.

Meghan je ušla u kapelu u pratnji malih paževa i djeveruša, među kojima su princ George i princeza Charlotte, a svi su mlađi od sedam godina.

Do oltara ju je dopratio princ Charles zbog toga što je njezin otac Thomas Markle podvrgnut operativnom zahvatu na srcu prije tri dana. Njezina majka Doria Ragland dopratila ju je do dvorca i potom se pridružila kraljevskoj obitelji u kapeli.

Odjevena je bila u vjenčanicu koju je kreirala britanska dizajnerica Clare Waight Keller, a na glavi je imala dijamantnu tijaru Queen Mary koju joj je na raspolaganje stavila britanska kraljica.

Crni američki episkopalni biskup Michael Bruce Curry održao je dirljiv govor o snazi ljubavi, citirajući američkog borca za građanska prava Martina Luthera Kinga.

"Kada je ljubav put, tretiramo jedni druge kao da smo zapravo obitelj", rekao je.

Kontrola leta na obližnjoj zračnoj luci Heathrow, jednoj od najprometnijih na svijetu, zatvorila je zračni prostor iznad Windsora na 15 minuta kako bi osigurala mir za ceremoniju.

Nakon vjenčanja i poljupca pred kapelom mladi par pozdravio je 1200 ljudi, predstavnika javnosti, koji su bili pozvani na područje dvorca, a nakon toga su se provezli kraljevskom kočijom kroz gradić Windsor.

Poslijepodne i navečer održat će se dva primanja, prvi koji priređuje kraljica Elizabeta i drugi kojemu je domaćin princ Charles a taj je za uži krug od 200 uzvanika. Svadbena torta bit će tradicionalna britanska od limuna i bazge.

Među uzvanicima su mnoga slavna lica poput američkog glumca Georgea Clooneya i njegove britanske supruge odvjetnice Amal, britanskog pjevača Eltona Johna, američke tenisačice Serene Williams sa suprugom i bračnog para Beckham.

Kapela je bila okićena cvijećem po izboru para - bijelim ružama koje su bile omiljeno cvijeće Harryjeve majke Diane, bijelim božurima i naprscima iz vrtova dvorca Windsor. Cvijeće za Meghanin buket odabrao je njezin budući suprug u njihovu privatnom vrtu u Kensingtonskoj palači u kojoj žive. 

Novu članicu kraljevske obitelji pozdravili su deseci tisuća ljudi duž ceste koja vodi do dvorca.

"Ovo je trenutak kada svi možemo slaviti ponovno rođenje kraljevske obitelji", rekao je Kenny McKinlay (60), koji je radi vjenčanja došao iz Škotske. "Ovo je vrijeme kada se cijela nacija može ujediniti umjesto da je podijeljena. Ovo je dan kada se možete ponositi što ste Britanac."

Za neke Britance, brak člana uže kraljevske obitelji s razvedenom ženom čija je majka Afroamerikanka a otac bijelac simbol je moderne Britanije u kojoj rasa i podrijetlo više nisu zapreka za ulazak u najelitniju i najtradicionalniju instituciju.

Drugi ga pak uopće ne smatraju važnim ili ga doživljavaju kao blago skretanje pozornosti s Brexita, koji je duboko podijelio zemlju.

Britanska premijerka Theresa May, koja nije bila pozvana kao ni drugi političari, poslala je paru čestitku.

(Hina)