Politika

UVOĐENJE REDA NAKON 28 GODINA

Jedinice lokalne samouprave postaju vlasnice škola, igrališta, domova zdravlja, tržnica

Sabor je raspravljao o prijedlogu Zakona o upravljanju državnom imovinom. Ministar kaže da se nakon 28 godina ovim zakonom uvodi red u upravljanje državnom imovinom.

Goran Marić   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Zakonom se omogućava državi da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, a u funkciju bi se mogla staviti nesređena imovina poput odmarališta. Ministar napominje da zakon nisu radile interesne skupine, a oporba zaziva decentralizaciju.

Ovaj zakon je okvir za aktivaciju zapuštene imovine, alat za poticanje gospodarstva , demografski poticaj i poduzetnički poticaj, rekao je o novom zakonu ministar državne imovine Goran Marić. Najviše koristi država očekuje od toga da će ministarstvo upravljati nekretninama na kojima su kampovi neovisno gdje se nalaze. Ministar Marić kaže da će to značajno povećati prihod proračuna. U 2017. godini ukupan prihod u 73 kampa je 19 milijuna kuna. Dao je i primjer jednog kampa kojega je iznajmilo ministarstvo.

"Taj kamp od sto tisuća kvadrata iznajmljen je na četiri mjeseca za dva milijuna i 200 tisuća kuna. Kada bi se ta cijena primijenila na sve kampove u Hrvatskoj onda bi prihod bio 330 milijuna kuna, a ne 23 milijun akuna koliko je sada", istaknuo je Marić.

Zakonom se onemogućuje ugovaranje podzakupa ili ugovora o tehničkoj suradnji, priznaje se pravo vlasništva kupcima koji su nekretnine kupili na javnom natječaju od lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave sada postaju vlasnici nekretnina kao što su škole, igrališta, domovi zdravlja, tržnice itd. Ovim zakonom se omogućuje stavljanje u funkciju objekata koje imaju neriješene odnose poput odmarališta. Ministar Marić kaže da zakon promiče težnje i koristi svi.

"I ovaj je upravo tako. Prošao je proceduru kao rijetko koji zakon u Hrvatskom saboru do sada. Što je najvažnije kao što sam naglasio u prvom čitanju, on nije zakon kriptiranih namjera, nije stranački zakon, nije zakon interesnih grupanija, niti bratstva ni kartela. Ovo je zakon koji je uvažio duh naroda koji je imovinu stvarao", naglasio je Marić.

​Ministar je rekao da, ako ministarstvo u sljedeće tri godine ostvari samo 10% mogućeg, prihodi proračuna mogli bi se računati u milijardama.

Oporba je pohvalila prihvaćanje uvođenja reda i pojedine odredbe jedino ju brine provedba , a MOST-ov Ante Pranić i Miro Bulj upozoravaju na centralizaciju.

"Ponovno idemo u model centralizacije gdje čelnici jedinica lokalne samouprave moraju vas potezati za rukav da bi dobili zemljište i da bi razvijali proces sukladno strategijama", rekao je Pranić.

"Centralizira se iz razloga da se daje prevelika ovlast jednoj osobi. Do sada se moglo do milijun kuna i dionice i nekretnine i pokretnine. Sada se to diže na milijun eura", rekao je Bulj.

Pranić također zamjera da evidencija državne imovine nije javni registar.

Novost zakona je i da planinarski domovi koji do sada nisu bili ni na popisu državne imovine.