Politika

PREMIJER POJASNIO

Lex Agrokor je u skladu s Ustavom, a novog ministra čeka jako puno zadaća

Premijer Andrej Plenkvić sutra u Sofiji sudjeluje na Plenarnoj sjednici sastanka na vrhu EU - Zapadni Balkan na temu Povezivost. Ondje je upitan je li osobno znao za sugestije pravnih stručnjaka da bi neki dijelovi lex Agrokora mogli biti protuustavni.

Plenković   FOTO:Tomislav Kristo / CROPIX
Piše: HINA

 "Ne, ja nisam imao sve te detalje. U krajnjoj liniji to je vidljivo iz ove korespodencije, ali to nije ni bitno. Ono što je danas bitno je da je Ustavni sud rekao da je zadnja verzija zakona, onakav kakav je donesen u skladu s Ustavom. I to je ono što je najvažnije", rekao je Plenković.

Dodao je i da je to inicijativa oporbe koja neće uspjeti, a o kriterijima za izbor novog ministra gospodarstva kaže... 

"Da preuzme odgovornost za važne zadaće koje su nam na dnevnom redu, a to su prije svega provedba nacionalnog programa reformi, jačanje hrvatske industrije, izvoza, konkurentnosti, smanjenje opterećenja na poduzetnike i provođenje svih aktivnosti koje smo zacrtali, a tih je zadaća jako puno. O tome ćemo sljedeći tjedan", najavio je Plenković.

U kratkom roku je učinjeno sve, ponovio je premijer. 

"Učinili smo sve, posegnuli smo za ekspertizom onih koji su mogli dati svoj stručni doprinos. Sve što se napravilo bilo je u cilju spašavanja hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava. Kao što vidite prijeteći tsunami na se gospodarstvo nije se dogodio. Proces restrukturiranja ide i treba osigurati da dionici koji su uključeni postignu nagodbu i to je ono što je s aspekta mene kao predsjednika Vlade najbitnije", zaključio je Plenković.

Što se sutrašnjeg sastanka tiče, kaže da Hrvatska pomaže susjedima i bitno podržava daljnji proces proširenja EU. 

"Mi smo najavili da ćemo 2020., za vrijeme hrvatskog predsjedanja, ponoviti onaj naš zagrebački sastanak na vrhu iz 2000. godine, sada 20 godina kasnije i dati podršku našim susjednim zemljama na putu u Europsku uniju", istaknuo je Plenković.