Osječko-baranjska

VLADAJUĆI ODUSTALI OD REZANJA PRAVA

Vozači tramvaja i autobusa u Osijeku skratili štrajk upozorenja

U Osijeku i druga tri velika hrvatska grada, kako su i najavili, vozači gradskog prijevoza zaustavili su promet. Njihovi sindikati imaju jasne zahtjeve od kojih ne odustaju, a čini se kako su vladajući nakon današnjeg upozorenja ipak odustali od rezanja njihovih prava. Evo što se dogodilo.

Tramvaj   FOTO:STV
Piše: Marin Ćurić / STV

Tramvaji jedan pored drugoga na osječkom okretištu na Zelenom polju. Točno u podne vozači su odlučili upozoriti vladajuće kako neće dopustiti produženja radnog vijeka niti ukidanje beneficija. Naime, sa beneficiranim radnim stažom vozači tramvaja i autobusa dosad su išli u mirovinu sa 60 godina.

"Imam 25 godina radnog staža, beneficije koliko smo zaradili, ostaju. Međutim, hoće Vlada da ukine beneficije tako da mislim da to neće tako proći, kod nas još kako tako, no u Splitu i Zagrebu promet je jako gust", priča za STV vozač tramvaja Ivica Topalović.

Od Vlade su zatražili da se umanji penalizacija za prijevremenu mirovinu i odgodi povećanje starosne dobi za odlazak u mirovinu dok se ne poboljšaju uvjeti rada. A oni se nisu promijenili na bolje, pričaju vozači. Imamo stari vozni park, nije uredu da netko sa 67 godina upravlja gradskim vozilom – kažu oni. Zapošljavajte mlade, poručuju oni, a ne pokušavati držati za volanom nas do duboke starosti. Kažu kako mnogi zaboravljaju koliko je njihov posao stresan.

"Promet je stresan zato što mnogi ne paze na promet, da mi ne pazimo na to koliko pazimo, bilo bi još puno gore. Puno ljudi izlijeće sa autima, puno pješaka izlijeće, ne paze, a i promet je kao promet stresan", kaže vozačica tramvaja Angelina Senaši.

Pomalo na iznenađenje svih, nije trebalo dugo čekati na reakciju iz Zagreba. Čini se kako su u ministarstvu ipak povukli prvotni prijelog.

"Evo sad prije pola sata je naš predsjednik udruge, Ante Jelić, javio da je ministar Pavić javio da se ipak neće ukinuti beneficirani staž za vozače tramvaja i autobusa. Nadamo se da će to ispoštivati i da će ostati kako je bilo. Zbog putnika i voznog reda, simbolički ćemo dvije minute i nastavit ćemo voziti dalje normalno", rekao je predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika GPP Miljenko Benc.

Tako je štrajk upozorenja u Osijeku potrajao svega 2 a ne najavljenih 10 minuta. Ostaje za vidjeti do kada će vladajući odluku držati na čekanju.