Osječko-baranjska

PROJEKT ''ŽIVJETI ZDRAVO''

Tjelovježba na ulicama Osijeka, Osječani će dobiti hodačku stazu od četiri kilometra te stručnog hodača volontera

Do 2020. godine sve će područne škole Osječko-baranjske županije dobiti uvjete za tjelovježbu, a Osječani će dobiti i hodačku stazu od četiri kilometra te stručnog hodača volontera. Isto tako, planira se i uređenje parka u kojem će volonteri animirati najmanje građane. Sve to donosi nacionalni projekt "Živjeti zdravo" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tjelovježba na ulicama Osijeka, Osječani će dobiti hodačku stazu od četiri kilometra te stručnog hodača volontera   FOTO:STV
Piše: Marija Završki / STV

Osječko-baranjska županija započela je "živjeti zdravo". Naziv je to programa koji donosi akcijski plan javne tjelovježbe, rekreacije građana svih dobnih skupina, zdravu i uravnoteženu prehranu. Osijek je već prošlog vikenda započeo s tjelovježbom kroz aktivnosti „Hodanjem do zdravlja" i "Volonteri u parku."

"Preko ovog projekta i u županiju Osječko-baranjsku se ulažu sredstva za uređenje jedne hodačke staže u konkretnom slučaju jedna hodačka staza od četiri kilometra gdje prema vašim životnim navikama volonter hodač će vas čekati na istom mjestu u isto vrijem svakog tjedna čekati izgovora više nema da se krene hodati što je jako dobro i za rehabilitaciju ljudi koji su imali određene probleme", rekla je Sonja Musić Milanović, voditeljica projekta "Živjeti zdravo".

Tu je i poglavlje prehrana i zdravlje. Namirnice s jamstvenim žigom označavaju da je taj proizvod zadovoljio najviše EU standarde, dodaje Musić Milanović. Posebno je važna prehrana najmlađeg stanovništva i stvaranje zdravih prehrambenih navika.

"Najvažniji segment kroz koji se apelira da imamo tu dobru praksu , da naša djeca konačno jedu zdrave obroke, tako na mjesečnoj razini koordinirajući sa hrvatskog zavoda za javno zdravstvo se upućuju zdravi jelovnici koji su modficirani prema hrvatskim prilikama od strane svjetske zdrvstvene organizacije naše škole imaju priliku to vidjeti", kaže Nikola Kraljik iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Pretilost i dijabetes globalni su zdravstveni problemi. Situacija nije bolja ni u Hrvatskoj.

"Zdrav čovjek može napraviti, zdrav čovjek može biti koristan društvenoj zajednici, zdrav čovjek može raditi i na neki način podržavamo i naš Zavod za javno zdravstvo i podržavamo u suradnji s zavodom se provodi ova konferencija. Želim puno uspjeha i da se neki zaključci ipak donesu i koji će koristiti onima kojima je u ovom trenutku još uvijek na izboru biti zdrav ili ne", kaže Ivan Anušić, župan osječko-baranjski.

Projekt „Živjeti zdravo“ sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cjeloukupna mu je vrijednost 31 milijun kuna. Ova faza projekta krenula je krajem 2016., a završava za 4 godine.