Gospodarstvo

UGOVOR VRIJEDAN VIŠE OD 4 MILIJUNA EURA

Potpisan ugovor sa Svjetskom bankom za korištenje EU fondova

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli potpisale su ugovor za savjetničke usluge "potpora za uspostavu sustava strateškog planiranja i pripremu nacionalne razvojne strategije do 2030. godine".

Elisabetta Capannelli i Gabrijela Žalac   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: Media Servis

Projektom će Svjetska banka, tj. Međunarodna banka za obnovu i razvoj pružiti podršku Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u provedbi cjelovite reforme sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem i pripremu korištenja EU fondova u idućoj financijskoj perspektivi EU-a 2021.-2028.

Prilikom potpisivanja ministrica Žalac je naglasila: "Suradnjom s eminentnim stručnjacima Svjetske banke, uspostavit ćemo učinkovit i djelotvoran sustav strateškog upravljanja razvojem koji će uvelike pomoći kako bismo u iduću financijsku perspektivu ušli spremniji nego što je to bio slučaj u ovoj 2014.-2020., kada nismo imali pripremljene projekte na terenu zbog čega smo na početku mandata imali velikih problema s korištenjem EU fondova".

Voditeljica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku poručila je: "Ujedinit ćemo svoje globalno stručno znanje i iskustvo kako bismo pomogli hrvatskim tijelima u osnaživanju nacionalnog okvira za strateško planiranje. To je ključno za uspješnu provedbu vladinog programa politika i za učinkovito iskorištavanje nacionalnih sredstava i sredstava EU-a. Radujemo se uspješnoj provedbi ovih važnih aktivnosti u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije".

Ukupni iznos ugovora je 4.339.210 eura,a projekt se sastoji od tri komponente: 1. potpora u izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (NRS) i programiranju za post-2020 EU razdoblje, 2. podrška za uspostavu sustava strateškog planiranja i razvoj alata za strateško upravljanje, 3. izgradnja kapaciteta za podršku u provedbi reforme sustava strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Nacionalnom razvojnom strategije Republike Hrvatske do 2030. godine određuju se razvojni smjerovi i strateški ciljevi, kao i smjernice i prioriteti u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.