Gost komentator

PROF. DR. SC. NEDELJKO BOSANAC

U nas već 18 godina vlada ravnodušnost i politička nedosljednost

U nas već 18 godina vlada ravnodušnost i politička nedosljednost, što naše gradove nitko ne obnavlja i zato što nitko ne povezuje kauzalitet politike obnavljanja naših gradova s aktivnim programom demografskog preporoda naše zemlje", kaže prof. Bosanac u svojoj novoj kolumni.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: prof. dr. sc. Nedeljko Bosanac

"Balkan je utočište anarhije", reče poznati i politički angažirani srpski glumac S. Trifunović. Uh, baš sam zapamtio tu misao/poruku od svih njegovih 'angažiranih' komentara u HTV-e emisiji 'Nedjeljom u dva'. Ma, Balkan je to!

Kažu, predsjednica je u kampanji? Sve se otvorenije bavi pitanjima koja muče većinu građana, a izlaze debelo(?!) izvan njezinih ovlasti. Najavila je tako i demografske mjere koje planira predstaviti čak i ako izostane „sinergija“ (često uporabljuje ministar vojni?) i suradnja s Vladom.

U najdubljem promišljanju tih svih sadržaja Balkana, koje mentalno razumijem i emotivno/subjektivno volim, živim i kao da letim iznad svih tih balkanskih prostora što u svom krilu dŕži svu tu usijanu snagu, kulture i civilizacije. U mislima mi prolaze svi ti pjesnici, pisci, umjetnici, filmovi, sportaši, ratovi, vojskovođe, hulje, poznati politički idioti, korumpirani suci, znanstvenici, budale, kurve, klošari, age, begovi, kaurini, fukare, plesači, konjušari, prosjaci, europarlamentarci i njihovi tutori i etc. Kad iz tog magnovenja trgne me najava programa predsjednice što ga želi predstaviti i pomalo predstavlja kao aktivnu demografsku politiku. Popmpozno su mediji najavljivali da predsjednica najavljuje prikazati njezine mjere za poticanje rasta i razvoja demografije? Nije još?! Ipak, 'Balkan je to!?'.

Zamislite, predsjednica, za sada bez javno objavljenog 'njezinog' programa, nudi program demografskog oporavka Vladi i premijeru i to pored članice u vlasti, ministrice Murganić? 

Zna li se tu 'tko pije, a tko plaća'? Ma, 'Balkan jeto!'. 

Predsjednica u košmaru nerazumijevanja demografske slike i gibanja stanovništva na Balkanu kao prvu mjeru za porast prirodnog gibanja stanovništva u našoj zemlji izvlači "rad na određeno vrijeme"? Između ostale četiri točke njezinog programa, što su ga neki mediji ponudili javnosti a u svezi revitalizacije stanovništva, predsjednica optimistički nabacuje još nekoliko tehničkih mjera na pozitivna gibanja stanovništva mjereno „prirodnim gibanjem“. Ne znam kako i kolikoj mjeri se predsjednica konzultira s hrvatskim uglednim demografom prof. Akrapom ali držim da nije baš sve u potpunosti shvatila što se tiče demografije. Nadam se da će kolega Akrap kao znanstvenik ipak na kraju sugerirati predsjednici onu staru maksimu 'ispeci pa reci!'. 

Slušam neki dan izlaganje kolege S.Šterca na 'Okruglom stolu' što ga je organizirao kolega I. Lovrinović. Šterc iznosi katastrofalno gibanje stanovništva i upozorava vlast da su zakasnili s mjerama koje bi značajnije doprinijele porastu stope nataliteta i smanjenju stope mortaliteta. Danas je stopa mortaliteta u nas prikazana apsolutnim brojem za nekoliko tisuća viša od stope nataliteta što upućuje na negativnu stopu prirodnog gibanja stanovništva. 

Iz javnih istupa predsjednice i ministrice Murganić teško je razlučiti da one razumiju razliku između tzv. „kvatitativnog i kvalitativnog gibanja stanovništva“. Još je teže njima razumijeti razliku između „prirodnog i mehaničkog gibanja stanovništva“. Zanimljivo je da obje ne spominju kvalitativno gibanje stanovništva u kojemu je uzrok svih negativnih posljedica gibanja stanovništva u zemlji. 

Pođimo redom. Ukoliko je riječ o kvantitativnim gibanjima stanovništva tada posebnu pozornost treba usmjeriti na broj, gustoću i gibanje stanovništva. Radi li se o kvalitativnom gibanju stanovništva tada sugeriram da izrade program revitalizacije stanovništva istražujući poremećaj u sferi dobne, spolne i kvalifikacijske strukture s posebnim osvrtom na zakonito socijalno-ekonomijsko gibanje stanovništva. Tu treba posebno uočiti njegovu „grubu, detaljnu i stvarnu strukturu“.

Ta socijalno-ekonomijska struktura stanovništva je alfa i omega svih shvaćanja uzroka i posljedica negativne tendencije gospodarstva i gibanja stanovništva u nas. Kada neka zemlja uđe u razdoblje remećenja socijalno-ekonomijske strukture stanovništva tada se ona snažno odrazi na gospodarstvenu, socijalnu, demografsku i političku strukturu društva. Mjereno vremenom kumuliranja remećenja te strukture odmah je razvidno da nikakve četiri mjere iz programa predsjednice neće moći otkloniti uzrok poremećaja prirodnog i mehaničkog gibanja stanovništva. Obazirati se na neznanje aktualne ministrice demografije i predsjednice znači samo konsternirano zaključiti da se u našoj politici na političkoj površini pojavljuju političari koji mogu dominirati u mediokritetskom sustavu vlasti koga su oblikovali da bi vladali.

Isticati, od strane premijera, blage pozitivne trendove rasta gospodarstva, a ne prikazati pozitivnu stopu prirodnog priraštaja stanovništva, samo je 'pljuvačka u moru' problema što ova vlast niti zna i niti može prepoznati i riješiti.

Cijelu kolumnu bih sada mogao tekstualno pretvoriti u operat o demografiji ali bih tada moja kritika vlasti izostala. 

Zato ću se zadržati na kritici koja proizlazi iz činjenice da ta naša politička elita sve zna, od veterine do ginekologije, od moreplovstva do kosmonautike, ali njima još uvijek jasno nije da se na Balkanu uvijek loše živjelo i ratovalo ali je sa svakim stoljećem prirodno i mehaničko gibanje stanovništva, u zemljama tog zemljovidnog položaja, pokazivalo pozitivnu stopu rasta. Čak i vremenima teških ratova na „brdovitom Balkanu“ kada su pojedine nacije imale gubitak „žive sile“ do razine 18 posto od ukupnog broja stanovništva. Balkan je to! 

Po prvi put u povijesti, a nakon 1990. godine, sve zemlje koje su nastale iz bivše države pokazuju zabrinjavajuću tendenciju pada stope prirodnog prirasta.

Uostalom, volio bih da predsjednica okupi oko sebe hrvatske demografe, ne samo jednog sonantnog s vlasti, već uz njih i nas disonantne i javno angažirane hrvatske demografe i makroekonomiste. Trebali bismo objasniti predsjednici i Vladi zašto je došlo do tako snažnog pražnjenja hrvatskih prirodnih sredina od domicilnog stanovništva? I zašto će i dalje mjere i zakonitosti u gibanju stanovništva pokazivati negativne trendove? 

Ta politika gibanja stanovništva iz članica EU s Balkana ali i drugih izvan Unije, znači Dalekog i Bliskog Istoka, sjevera Afrika/Sirija, Libija, Alžir i dalje, u Europu nisu spontana. Ta je politika premještanja stanovništva smišljena u jednom središtu. Smišljena je i ciljana kako bi se razvojno i demografski doprinijelo prosperitetu Europe. Premještanje stanovništva s Balkana, iz njihovih domicilnih zemalja u razvijene zemlje Europe, trebalo bi doprinositi razvoju njihovog gospodarstva. Njima je za takav brzi rast industrije potrebna radna snaga. Taj model odljeva stanovništva ostavlja domicilno prazne dijelove zemlje na koje će naseliti politikom ravnomjernog rasporeda migranata izvan Balkana. Novo migrativno stanovništvo naviklo je na niži standard i potrošnju. 

Hrvatska je jedna od tih zemalja s margina Balkana koju napušta domicilno stanovništvo, a na tu ispražnjenu prirodnu sredinu doseliti će (Europska politika?) druge, upravo one što migriraju k Europi.Iz svega toga je razvidno da je 'Balkan utočište za anarhiju'. Ne čini li se da smo blizu velike krize hrvatskog društva i države i da neznanje političke vlasti sve više udaljuje njihove političke mjere, za poboljšanje trendova demografske slike zemlje, od rasta i razvoja socijalno-ekonomijske strukture stanovništva što je uzrok zapuštene demografske politike u zemlji.

Posljedica tog neznanja snažno je doprinijela migraciji hrvatskog stanovništva u zemlje Europe, smanjenju ukupnog broja, gustoće i masovnog mehaničkog gibanja izvan zemlje kao i remećenje svih strukturnih kvalitativnih obilježja stanovništva.

I posve na kraju teksta ove kolumne želim svima nama proslijediti poruku: "Povijest ne prašta samo jedno - ravnodušnost i nedosljednost. Zajedničkim naporima osigurati ćemo prodor u znanosti i tehnologiji, obnoviti ćemo gradove", poručio je Putin. 

Možete li zamisliti naše, predsjednicu i premijera, da izgovore ovakve riječi poruke? Ja, ne!

Znate zašto? Zato što u nas već 18 godina vlada ravnodušnost i politička nedosljednost, što naše gradove nitko ne obnavlja i zato što nitko ne povezuje kauzalitet politike obnavljanja naših gradova s aktivnim programom demografskog preporoda naše zemlje.

Naša javnost očekuje vanzemaljski program u četiri točke što bi ga predsjednica trebala objaviti usprkos Vladi i prije nego li nadležna ministrica shvati da o demografiji pojma nema. 

Naša vlast ide svojim putem? Ima i tu neke koristi, a ta korist je da su došli na 'kraj puta'.

prof. dr. sc. Nedeljko Bosanac