Gospodarstvo

IZVJEŠĆE EUROPSKE KOMISIJE

Rast BDP-a u Hrvatskoj 2,8%, Europa je zatvorila stranicu krize

Europska komisija rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini procijenila je na 2,8 posto, jednako kao i prije tri mjeseca. Proljetna prognoza Komisije je i da će rast BDP-a u 2019. godini usporiti na 2,7%.

Ilustracija   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

 Rast hrvatskog gospodarstva od 2,8 posto očekuje se najviše zbog rasta osobne potrošnje i investicija. Posljednje tromjesečje prošle godine bilo je pritisnuto znatnijim padom povlačenja sredstava iz europskih investicijskih fondova, posebice u javnom sektoru. Zajedno s utjecajem krize u Agrokoru, to je rezultiralo usporavanjem rasta investicija u 2017. godini te sporijim rastom BDP-a od očekivanja.

"Kriza u Agrokoru je, po mom mišljenju, puno ozbiljnija i puno dublja nego što se trenutno stvorila atmosfera kao da je to riješena stvar. Kao što vidite nije riješena stvar i to je tema koja će nas još dugo pratiti", komentirala je saborska zastupnica Vesna Pusić.

Član Europske komisije, Pierre Moscovici na konferenciji za novinare naglasio je da je povećanje zaposlenosti utjecalo na rast gospodarstva u cijeloj Europskoj uniji.

"Europska ekonomija je u dobroj formi, vrlo dobroj formi zahvaljujući naporima Vlada, stanovništva, ekonomije. Svi indikatori su trenutno pozitivni. Europa je napokon zatvorila stranicu krize. Rast u eurozoni i cijeloj Europskoj uniji prošle je godine dosegnuo najviše razine u deset godina i ta dobra vijest ponovit će se i ove godine s rastom BDP-a u cijeloj Europi", rekao je Moscovici.

Iz Komisije navode da je stopa rasta u Hrvatskoj dosegnula vrhunac te da će u idućem razdoblju blago usporiti. Ističu i da hrvatsko gospodarstvo ostaje na putu da u 2019. godini dosegne razine od prije krize.

"Više nego ikada bitno je implementirati politike koje povećavaju rastući potencijal. To je najveći izazov u budućnosti", zaključio je Moscovici.

Rast od 2,8 posto u prošloj godini sporiji je u odnosu na 2016. godinu kada je rast iznosio 3,2 posto, a manji je od očekivanja većine analitičara. Hrvatska narodna banka procjenjuje porast BDP-a od 2,9, Međunarodni monetarni fond od 2,8, dok Svjetska banka od svega 2,6 posto.