Osječko-baranjska

MINISTROV ''HLADNI TUŠ''

Još uvijek nema rješenja za status i diplome osječkih studenata medicinsko laboratorijske dijagnostike

Ministar zdravstva Milan Kujundžić tijekom boravka u Osijeku na konferenciji „Fight & Win – kako se oduprijeti raku“ na upit novinara komentirao je prozivke studenata medicinsko laboratorijske dijagnostike koji ga optužuju za diskriminaciju. Iako se očekivalo kako će u Osijek stići sa dobrim vijestima za studente ovoga smjera, od toga ništa.

Piše: Marin Ćurić / STV

Naime, iako vrlo potrebni tržištu rada, studenti ovog smjera osječkog Medicinskog fakulteta u ne mogu raditi u struci jer im diplome ne priznaju, odnosno ne mogu raditi kao zdravstveni djelatnici, za što su se i školovali, no mogu raditi u školama i fakultetima. Prošloga tjedna promociju je imala prva generacija magistara ovog smjera, a trenutačno ih je na prediplomskom i diplomskom studiju oko 200. 

Početkom travnja ove godine okupili su se na osječkom Autobusnom kolodvoru u Osijeku kako bi, kažu, upozorili kako su „žrtve diskriminacije ministra Kujundžića koji zbog sukoba interesa krši Ustav RH“.

Osječki studenti MLD smatraju kako priznavanje njihovih diploma i zapošljavanje u struci stopiraju upravo ministar, koji je inače profesor na zagrebačkom Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i studenti medicinske biokemije u Zagrebu jer bi time oni izgubili monopolski položaj na tržištu rada. 

"Kujundžić svjesno favorizira svoje studente, a nama poručuje da svoju budućnost trebamo pronaći izvan Hrvatske" – poručili su studenti sa nedavnog prosvjeda. 

"Ministarstvo zdravstva uporno odgađa donošenje novih zakona i pravilnika koji bi regulirali ovu djelatnost i to zato što štiti interese nekolicine pojedinaca i očuvanju njihovog monopolističkog položaja u zdravstvenom sustavu, a na štetu nas koji smo prisiljeni napustiti Hrvatsku" – čulo se na prosvjedu.

"Problem je nastao prije 5 godina i moramo ga riješiti. Nažalost, tada je to postavljeno krivo i sada moramo iznaći rješenje za te mlade ljude. I sad to radimo zajedno sa Ministarstvom znanosti koje je prvenstveno nadležno. Sada mogu već početi stažirati, osigurali smo im stažiranje i dalje ćemo vidjeti koja bi to razlika bila da bi se izjednačili sa biokemičarima koji su završili u Zagrebu. Jednaki ne mogu biti ako je netko imao manje programe, što tada nije bilo uređeno", izjavio je u Osijeku Kujundžić.

O kolikom je apsurdu riječ najbolji govori podatak kako je prva generacija studenata završila petogodišnji studij, a ministarstva još nisu iznašla rješenje za ovaj problem! Studenti su na nedavnom prosvjedu u Osijeku iznijeli i podatak kako primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna osoba vodi čak četiri laboratorija, međusobno udaljena pedesetak kilometara.