Osječko-baranjska

HELIKOPTERSKA OBUKA U OSIJEKU

Vatrogasci istočnog dijela RH spremni za novu požarnu sezonu!

Vatrogasne intervencije iz zraka vrlo često znaju biti neophodne pri zaustavljanju požara na nepristupačnim terenima, a kako bi se pripremili za nadolazeću sezonu požara, u Osijeku je održana i helikopterska obuka za pripadnike javnih profesionalnih vatrogasnih postrojbi.

Vatrogasci istočnog dijela RH spremni za novu požarnu sezonu!   FOTO:STV
Piše: Sanja Azenić / STV

Oni ništa ne prepuštaju slučaju, organizirani su, točni i najbrže reagiraju kada je to potrebno. Riječ je naravno o vatrogascima. Opasnost od požara u ljetnim je mjesecima daleko veća, pa je stoga ovoj postrojbi potrebna i redovita priprema, odnosno vježbe koje provode uz pomoć helikoptera.

"Kada dođe požarna sezona ništa nije isključeno, od piromana kojekakvih ljudi koji pale, nesretnih događanja, tako da u biti mi cijele godine imamo posla, ovo su samo izvanredne pripreme. Vježba je zamišljena da će ulaziti pripadnici interventnih postrojbi u helikopter, spuštaju se desantiraju se pomoću užeta, kao na terenu", kaže zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Osijek Pero Čeman.

Za ovakve situacije oni se pripremaju tijekom cijele godine. Ono na što moraju biti spremni je nepristupačan teren te loši uvjeti, a oni sami moraju biti jaki i psihički i fizički.

"Pripremamo se kao i svake godine da možemjo korektno odraditi sezonu požara u priobalju, nadamo se da će biti što manjeg inteziteta ti požari, a ovo nam je već svima rutina. - Što je bitnije, psihička ili fizička sprema? Bitnija je psihička spremna da vatrogasac bude u ful koncentraciji da se smanji mogućnost od ozljeda i nesreća", kaže Igor Kvas iz Vatrogasne postrojbe Osijek.

U ovoj obuci sudjelovalo je 60 vatrogasaca i to iz Našica, Belog Manastira, Iloka, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda i Osijeka. Redovnu obuku za desantiranje iz helikoptera provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.