Osječko-baranjska

DONOSIMO KRONOLOGIJU DUGOGODIŠNJE SAPUNICE

Hoće li djeca napokon trčati i igrati se? Grad Osijek uskoro asfaltira igralište OŠ Franje Krežme!

Je li mukama učenika OŠ Franje Krežme u Osijeku, nakon nekoliko godina napokon došao kraj? Grad Osijek raspisao je, naime, javni natječaj za uređenje školskog sportskog igrališta OŠ Franje Krežme u Osijeku! Grad Osijek za cijeli je posao spreman platiti 150.000,00 kuna bez PDV-a. Nova je to nada za učenike i njihove roditelje, kako će ovoga puta cijela sapunica uistinu biti privedena kraju.

Hoće li na ovome mjestu napokon trčati djeca?   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / I.K.

Podsjetimo, cijela agonija započela je još u travnju 2015. godine, kada su učenici ostali bez igrališta na otvorenom koje su koristili posljednjih pedeset godina, i to zbog izgradnje parkirališta za djelatnike Filozofskog fakulteta!

Novoiscrtano parkiralište ograđeno je tada visokom žičanom ogradom, a objekt osiguran rampama koje priječe promet, ali i pristup vatrogascima ili hitnoj pomoći.

PROČITAJTEUmjesto dječjeg igrališta parkiralište fakulteta?

Uslijedile su žestoke reakcije učenika, roditelja, ali i javnosti. Uslijedila je također po mnogima mlaka reakcija gradske uprave, inače osnivača škole, ali su reagirali i iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, dopisom u kojem su naveli kako su "pretvaranjem igrališta u parkiralište narušeni pedagoški standardi".

PROČITAJTE"Pretvaranjem igrališta u parkiralište narušeni su pedagoški standardi"

Nova epizoda sapunice - već nakon mjesec dana. Više od 3 tisuće potpisa prikupljeno je u kratkome vremenu u peticiji, koju su organizirali roditelji, učenici i učitelji osječke osnovne škole Franje Krežme protiv pretvaranja školskog igrališta u parkiralište u dvorištu škole i Filozofskog fakulteta.

Peticiju pod nazivom "Vratite nam školska igrališta" željeli su predati osječkom gradonačelniku i rektoru Sveučilišta, ali ih ni u gradskoj upravi, ni u zgradi Sveučilišta nitko od njih nije primio. Potpise su mogli predati samo urudžbenim odjelima Grada i Rektorata.

Organiziran je tada okrugli stol, a nastava je početkom rujna 2015. u školi počela prema mnogima bez sigurnosnih uvjeta.

Slučajno ili ne, prvi dan škole te je godine osječki gradonačelnik Ivan Vrkić došao je obilježiti baš u OŠ Franje Krežme. I premda ih ujutro nije bilo, već nekoliko sati nakon početka nastave na školi i oko nje osvanuli su transparenti na kojima su učenici ponovo iskazali svoje nezadovoljstvo. 

"Kad vidim ovu ogradu onda imam dojam da smo svi majmuni u kavezu i ne znam tko si uzima za pravo da vama na početku vašeg života uzima vama slobodu i prostor", rekao je tada gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Ipak, prebacivanje loptica s jedne institucije na drugu nastavljeno je.

Ni Grad kao osnivač, ni fakultet, ni Sveučilište i dalje se nisu mogli dogovoriti oko igrališta. Učitelji, roditelji i učenici su prosvjedovali, pisali peticije, molili nadležne da se taj problem riješi, no bez uspjeha...

Sredinom rujna dogodilo se nažalost upravo ono na što su mnogi i upozoravali, naglašavajući kako je zbog postavljene žičane ograde upitna sigurnost učenika. U igri se na tom prostoru teže ozljedio učenik petog razreda. Intervenirala je hitna pomoć, a sve je prijavljeno policiji i inspektoratu.

PROČITAJTEPrva žrtva ograde parkirališta na školskom igralištu

Roditelji učenika koji pohađaju osječku Osnovnu školu Franje Krežme krenuli su sa sastavljanjem kaznene prijave protiv fizičkih i pravnih osoba, a koje su dovele do situacije da je ugorožena sigurnost njihove djece u školi.

Poručili su kako su zbog nereagiranja onih koji mogu i trebaju pomoći, primorani krenuti prema DORH-u.

Prve naznake rješenja ovog problema pojavile su se koncem rujna 2015. godine, kada su se sastali ravnateljica škole, predstavnik roditelja, dekanica Filozofskog fakulteta i njeni pomoćnici, te predstavnici Gradske četvrti Gornji grad.

Ipak, koncem listopada nastavak agonije - i to pravni. Škola je tužila Filozofski fakultet Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u školu je tada stigao dopis u kojem stoji kako je nakon izvršenog očevida utvrđeno kako su povrijeđene odredbe Zakona o gradnji. Osim ministarstva, iz škole su pisali i predsjednici Republike kako bi posredovala u rješavanju problema nastalog prenamjenom sportskih terena ove škole u parkiralište fakulteta.

 

Gradsko vijeće u studenom 2015. godine jednoglasno donijelo zaključak da se igralište privremeno vrati na upotrebu djeci, no to se nije dogodilo


PROČITAJTE: Čelnici Gradske četvrti Gornji grad apeliraju na Filozofski fakultet i Gradsku upravu da riješe problem dječjeg igrališta u OŠ Franje Krežme

Koncem listopada 2016. godine ogorčeni roditelji ponovno su aktualizirali nerješen problem školskog igrališta. Poslali su javno pismo gradonačelniku Vrkiću u kojem od njega traže da riješi ovaj problem koji je otvoren već više od godinu dana.

PROČITAJTERoditelji OŠ F. Krežme javno prozivaju Vrkića i žele rješenje: "Zar ćete se i dalje slikati po Facebooku i prebacivati lopticu drugima"

5. rujna 2016. godine počela je još jedna školska godina bez igrališta, ali uz razočarenje učenika i nastavnika. Nekadašnje školsko igralište i dalje je bilo ograđeno te su ga djelatnici susjednog Filozofskog fakulteta i dalje koristili kao parkiralište.

Ipak, ili napokon, u predbožićno vrijeme 2016. godine dobre vijesti. Najavljeno je kako će Filozofski fakultet od Grada Osijeka dobiti će dostatan broj parkirališnih mjesta u blizini fakulteta, a igralište se na korištenje vraća OŠ Franje Krežme!

O postignutom dogovoru predstavnici Grada, Filozofskog fakulteta i škole izvijestili su na konferenciji za novinare u sjedištu gradske uprave, a svi su se pitali: zašto se toliko dugo čekalo?

Ipak, devet mjeseci kasnije, u rujnu 2017. godine počela je nova školska godina, a učenici OŠ Franje Krežme unatoč obećanjima nadležnih još su uvijek bili bez igrališta.

PROČITAJTEUčenici OŠ Franje Krežme još uvijek nemaju igralište

Žičana ograda između Osnovne škole Franje Krežme i dječjeg igrališta još uvijek je stajala, a automobili su tamo još uvijek bili parkirani.

"Sve stavke iz Ugovora smo ispoštovali, uklonili smo automobile i betonska površina spremna je za sportske aktivnosti za potrebe učenika osnovne škole Franje Krežme", rekli su u studenom 2017. s Filozofskog fakulteta prebacujući lopticu na osnivača - Grad Osijek na kojemu je površinu osigurati i urediti.

PROČITAJTEAutomobila na igralištu OŠ Franje Krežme više nema, no još uvijek nema ni djece

"Mi smo u fazi razmatranja različitih ponuda, i ono koje smo dosad imali kao rješenje gdje smo razmišljali o tome na koji način riješiti pokazalo se da je to bila vrlo skupa varijanta zato smo usporili cijeli proces jer struka mi veli, ma šta to znači da bi išli na problem riješiti ga, a to je praktično neko mobilno igralište. Šta to znači ja to ne znam", rekao je 11.4.2018. gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

Više od pola godine kasnije, u svibnju ove godine, konačno su se, činilo se, na igralištu pojavili radni strojevi koji su započeli radove. No, čim su novinari otišli, radovi su stali.

PROČITAJTERadovi na sanaciji igrališta OŠ Franje Krežme počeli pa stali kada su otišli novinari!

Javnost je nakon više od tri godine doznala i činjenicu kako, primjerice, mališani koji trenutno pohađaju drugi razred OŠ škole Franje Krežme za vrijeme svog školovanja niti jednom nisu imali priliku igrati se na otvorenom u dvorištu svoje škole.

Hoće li se, nakon javnog natječaja s početka teksta ovoga puta nešto uistinu promijeniti, i hoće li učenici napokon dobiti svoje igralište - ostaje za vidjeti.