Politika

''ZA REFORME ZA LJUDE''

Za prvi svibnja veliki prosvjed sindikata u Zagrebu, najavljen je iz Osijeka

I ovogodišnji praznik rada, prvi svibnja hrvatski sindikati iskoristiti će kako bi prosvjedom upozorili na probleme radnika. Savez samostalnih sindikata Hrvatske organizirati će prosvjednu povorku ulicama glavnoga grada pod nazivom "Za reforme za ljude", a ususret prosvjedu konferenciju za novinare organizirali su u Osijeku kako bi upozorili na svoje zahtjeve.

Za prvi svibnja veliki prosvjed sindikata u Zagrebu   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

Za trajanja mandata trenutačne vlasti iz naše zemlje iselilo se najmanje 60 tisuća radnika, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske. Predsjednik SSSH Mladen Novosel kazao je kako to nije isključiva krivnja sadašnje vlasti, no kako ona ne čini dovoljno kako bi spriječila taj odlazak. Dodao je, naime kako su vladajućima puna usta reformi, no kako nema konkretnih prijedloga što učiniti. Stoga u sindikatu najavljuju kako će se i u idućem razdoblju prije svega boriti za daljnje povećanje minimalnih plaća, pravedniju raspodjelu zarade te jačanje kolektivnih ugovora.

"Upravo ta reforma, reformu koju smo prvu nazvali "Za pravedniju plaće i bolje uvjete rada" je naša ključna reforma za koju mi želimo da vlada Republike Hrvarske sa svih aspekata provodi i ove godine i narednih godina", kaže Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

Druga reforma za koju se zalažu u SSSH je mirovinska reforma. Smatraju kako mirovine moraju rasti, a radni vijek ne treba produžavati, već ga čak postupno smanjivati do 60-e godine starosti. Dodaju i kako za prijevremeni odlazak u mirovinu ne treba penalizirati radnike, već poslodavce koji ih, smatraju i tjeraju na umirovljenje. Rješenje za problem malih mirovina, kazao je Novosel, treba umjesto toga tražiti u uvođenju reda i povećanju prihoda.

"Hrvatski državni proračun gubi godišnje više milijardi kuna na sivoj ekonomiji. U Hrvatskoj siva ekonomija još uvijek cvate. Mnogi poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose na način na koji to zakon propisuje, plaće su preniske, što su plaće niže to su i manje uplate za doprinose, počev od minimalne pa do ostalih plaća, ne nazire se primjena kolektivnih ugovora, i upravo tu leži rješenje", dodaje Novosel.

Uz ove dvije ključne reforme sindikati se zalažu i za reformu obrazovanja za potrebe tržišta rada, učinkovito pravosuđe i javnu upravu, promjenu odnosa prema Europskoj uniji, ali i za učinkovit javni zdravstveni sustav. Upozorili su naime, kako je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti bez rasprave u Gospodarsko- socijalnom vijeću pušten u javnu raspravu, te smatraju kako on donosi privatizaciju primarne zdravstvene zaštite.

"Želi se to progurati ispod žita, želi se to staviti u hitnu proceduru i doslovno želi se u Hrvatskoj javni zdravstveni sustav potpuno privatizirati. Na mnogim otocima, pogotovo manjim, u svim manjim mjestima u Hrvatskoj gdje smo nekada imali domove zdravlja, gdje smo nekad i gdje sada još uvijek imamo neke liječničke ordinacije neće više biti doktora. Ne samo zato što ih ima malo u Hrvatskoj, nego zato što nažalost neće moći imati ekonomski interes", ističe Novosel.

Novosel je kazao kako je prosvjedna povorka koju je najavio za prvi svibnja u Zagrebu samo početak prosvjednih aktivnosti sindikata. Dodao je kako vjeruje da će u vladi prevladati razum i da će se iznaći zajedničko rješenje, ali kako su u protivnom spremni na daljnje prosvjede, pa i štrajkove.