Osječko-baranjska

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

Sport, zdrava prehrana i druženje – recept za prevenciju mnogih bolesti

Pod ovogodišnjim sloganom "Zdravlje za sve" Svjetski dan zdravlja u Osijeku obilježen je ponovno sa željom za unaprjeđenjem kvalitete života svih građana.

Svjetski dan zdravlja u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu/ STV

Pravo vrijeme i mjesto da se predstavi i veliki nacionalni projekt "Živjeti zdravo" s ciljem stvaranja pokreta zdravog promišljanja, odnosno zdravih navika.

To uključuje tjelesnu aktivnost, zdrav način prehrane, okoliš, ali i mentalnu komponentu, kaže doktor Nikola Kraljik.

"18. i 19. ćemo imati radne skupine sa svim čimbenicima u gradu Osijeku i županiji kako bi hodanje kao najjefitiniji vid zdravstvene aktivnosti omasovili u ovome gradu. Činjenica je Osječani imaju tradiciju vožnje bicikla, imamo infrastrukturu, ali ovaj jedan način boravka u prirodi, ne samo zdravima, već tražimo da praktički ljude koji imaju poteškoće da nam se uključe jer zdravlje nije stalo ako imamo neki problem, moramo ga i dalje njegovati i raditi na tome da ga očuvamo barem s onom komponentom koja nam je ostala sada."-zaključuje Kraljik.

Upravo je današnjim danom posebno stavljen naglasak na rekreaciju i sportske aktivnosti svima onima kojima lijepo, proljetno vrijeme nije dovoljan motiv za izlazak iz zatvorenih prostora.

"Želimo prenijeti poruku obilježavajući Svjetski dan zdravlja i potaknuti sve naše sugrađane da se više uključimo fizički i doprinesemo zdravlju. Krenula je sezona, ne smao ispijanja kavica s proljećem i lijepim vremenom nego i sezona nešto većeg angažmana kada je riječ o zdravlju i sportu u smislu bicikliranja, šetanja, rolanja, vremena koje rekreativno posvećujemo našem zdravlju."- kazala je zamjenica osječkog gradonačelnika Žana Gamoš.

Mogli su se obaviti osnovni testovi za neke od čestih, opakih bolesti. Dijabetes je jedna od bolesti koja u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj predstavlja velik zdravstveni, ali i ekonomski problem zbog velikih ulaganja u liječenje posljedica. Društvo za zaštitu dijabetesa Osijek ovom je prilikom mjerilo građanima šećer u krvi i pružalo korisne, preventivne savjete.

U obilježavanju su sudjelovali učenici, studenti, sportski klubovi i različite udruge koje su na svojim štandovima progovorili o bolestima, te ponudili bezglutenske slastice.  

Da svatko od posjetitelja započne jednu novu zdravu naviku u svom životu, uspjeh ovog obilježavanja Svjetskog dana zdravlja bio bi itekako značajan, kažu stručnjaci. A to može biti baš kao na ovoj već tradicionalnoj biciklijadi, poneki krug biciklom po gradu.