Osječko-baranjska

''OSIJEK JE DAO VELIKE ŽRTVE''

73. obljetnica antifašističkog oslobođenja Osijeka

14. travanj poznat je datum u povijesti Osijeka. Na današnji dan, 14. travnja 1945. godine, partizanske su jedinice ušle u grad. U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek, prigodnim programom u Perivoju kralja Tomislava, obilježena je 73. obljetnica antifašističkog oslobođenja Osijeka.

73. obljetnica antifašističkog oslobođenja Osijeka   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / STV

Godišnjice su sve veće, a živućih sudionika onoga vremena sve manje. Na ovogodišnjem obilježavanju samo četvorica, koji su bili dio tadašnjih partizanskih postrojbi. Za njih bio je to jedini ispravan put.

"Današnji dan mi znači slobodu i mir. Slobodu koja je krvlju izvojevana, slobodu za koju su pale mnoge žrtve, slobodu koja se danas slavi u Osijeku, a Osijek je dao velike žrtve", kaže Jovo Nišević iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek.

U trodnevnim borbama poginulo je 60-tak pripadnika osječke partizanske brigade, a 152 ih je ranjeno. Poginulima u čast, ali i u spomen na današnji dan, članovi Udruge i izaslanstva grada i županije, SDP-a te drugih udruga položili su vijenace i zapalili svijeće ispred Spomen ploče kosturnice u perivoju Kralja Tomislava.

"Mislim da su ovo teme o kojima treba govoriti bez kompleksa. Antifašizam je sigurno omogućio da u zapadnoj Europi zavlada pravi sustav, slobodarski, demokratski, a antifašizam je pomogao i stvaranju naše neovisne hrvatske države i na tomu mu hvala. Naravno, odmah trebamo reći da i pod tim okriljem i u ime antifašizma učinjeni su i zločini", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić

"Drugi svjetski rat je donio velike strahote, kao i svi ratovi, koji su protutnjali ovim prostorom. Kažu da je povijest učiteljica koja nas uči da nam budućnost bude bolja. Svake žrtve se treba sjetiti, no ono što je zasigurno povijest treba ostavljati povjesničarima da je oni izuče, a mi se trebamo političari baviti onim što je sadašnjost i što je budućnost", rekao je zamjenik župana osječko-baranjskog Goran Ivanović.

Inače, događanja sredinom travnja ratne 1945. godine bila su ujedno i uvod u kraj Drugoga svjetskog rata.