Osječko-baranjska

SLAVONIA SPRING SHOW CAC OSIJEK

Neki od najljepših pasa u Europi došli u Osijek

240 pasa četkalo se češljalo i posebno treniralo kako bi došli na osječku Copacabanu. Izložba pasa svih pasmina Slavonia spring show CAC Osijek i ove je godine pored Drave namamila ljubitelje pasa i njihove četveronožne ljubimce koji su došli iz različitih dijelova Europe.

Neki od najljepših pasa u Europi došli u Osijek   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Iako ima tek nešto više od godinu dana i prvi je puta na natjecanju doberman Kato je vrlo poslušan i spreman za svoj debi. Iako je jako velik, straha nema, jer je jako dobar kaže Vjeran.

"Pasmina je nastala od skupljača poreza Karla Friedricha Dobermanna, Njemca koji je u stvari trebao psa za zaštitu samog sebe. Ovo je znači klasični europski tip, američki je puno elegantniji, mršaviji, izduženiji. Sad ih koriste u policijske svrhe, ali većinom kao kućne ljubimce. Jako su predani gospodaru, to im je sve", kaže Vjeran Vrtarić.

S više iskustva na ovo su natjecanje došli škotski ovčari, Frenki i Vila.

"On je hrvatski prvak u razredu mladih, a ona je drugi puta danas na izložbi. Koliko ih je teško održavati? Vidimo jako dugačku i gustu dlaku imaju. Pa zahtjevni jesu, treba ih redovito češljati, gotovo svakodnevno i to je u pravilu to. Oni nemaju šišanja. Preko ljeta ih treba držati u hladovini da nisu baš na suncu jer im je vruće", kaže Đurđica Puškarić.

A međunarodna postava sudaca gleda na svaki detalj. Od općeg dojma, proporcija psa, kostura, držanja, oblika glave, očiju, ušiju, pa do samog kretanja.

"Na kraju dana samo je jedan zadovoljan, onaj koji pobjedi. Svi mi mislimo da je naš pas najljepši, što u biti i je tako, jer vlasniku je njegov pas najljepši i najdraži i bez obzira na odluku sudca. Svatko ide kući s istim psom kojega je doveo, tako da moja odluka ništa ne mijenja", kaže sudac Tino Pehar.

Ipak, da je ovo osječko natjecanje itekako ozbiljno i veliko potvrđuju brojni stranci. Natjecatelji su ove godine u Slavoniju došli čak iz 12 različitih država.

"Imamo čak iz Engleske pse, imamo iz Skandinavije pse, iz Italije, susjednih zemalja naručito. To je nacionalna izložba na kojoj ljudi iz okolnih zemalja nastoje osvojit šampionat Hrvatske. Znači oni žele biti šampioni Hrvatske, tako i nekih drugih država. Znači da bi oni to postali dolaze na našu nacionalnu izložbu i ako an nekoliko takvih izložbi osvoje tu titulu CAC oni postaju prvaci Hrvatske", kaže Zdenko Rončević iz Kinološkog društva Osijek.

U svakom slučaju prilika je to za razmjenu iskustava i znanja, te naravno ugodno druženje jer i vrijeme je poslužilo. A velika je ovo stvar i promidžba za sam grad, kazao je Rončević.