Kazalište

HNK OSIJEK

Održana premijera operete "Kod bijelog konja" redatelja Roberta Boškovića

Opereta "Kod bijelog konja" austrijskog skladatelja Ralpha Benatzkyog, nastala prema komediji Oscara Blumenthala i Gustava Kadelburga, premijerno je u režiji Roberta Boškovića izvedena u petak navečer u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Opereta ''Kod bijelog konja''   FOTO:Emica Elvedji / CROPIX
Piše: Hina

Intendant Božidar Šnajder podsjeća je kako je ova predstava u osječkom HNK-u posljednji put odigrana 1958. godine, te navodi kako je bilo i čuđenja zbog čega je odabrana predstava koja se u Hrvatskoj rijetko izvodi.

Prošlo je tri godine moga mandata i pratili smo moje opredjeljenje, a to je bio naglasak na opereti i mjuzklu. To je bila dobra programska odrednica ovoga Kazališta, a prema tom repertoaru je stvaran i ansambl osječkog HNK-a, jer danas, pored izvrsnog opernog ansambla, imamo cijeli niz glumaca koji sudjeluju u kompletnom repertoaru, pa i glazbenom, ističe Šnajder.

Smatra kako predstava, čija se radnja odvija 30-tih godina prošlog stoljeća, u austrijskom mjestu St. Wolfgang, više treba izgledati kao mjuzikl te kako je riječ o hit predstavi, s velikim potencijalom,  koju će, s obzirom na način na koji je pripremana, predložiti za Nagradu hrvatskog glumišta.

Redatelj Bošković napominje je kako su njegovi suradnici napravili ogorman posao, s puno detalja u scenografiji, jer su, uz ostalo, napravili svojevrsnu repliku starog hotela "Kod biijelog konja", koji i danas postoji u Austriji, kako bi publika imala osjećaj kao da je stvarno u 30-tim godinama prošlog stoljeća.

Mislim da moramo raditi na onaj način na koji hrvatska kultura jedino može raditi, a to je da radimo predstave za publiku, a ne za nas na sceni, a Osijek ima divnu publiku koja voli operu i operetu, poručio je Bošković.

U predstavi su, uz ostale, nastupili, Ivana Medić, Ivan Ćaćić, Nenad Tudaković, Gorana Biondić, Bojan Jambrošić,Robert Adamček, Miroslav Čabraja i Sandra Lončarić.

Adaptaciju i dramaturgiju teksta za predstavu obavio je Davor Špišić, dirigent predstave je Mladen Tutavac, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja Duška Nežić-Dražić, a koreograf Dejan Jakovljević.